Седам навика које убрзавају старење

Никаква количина суплемената, козметике и третмана за лице не могу спречити природан процес старења. Али ипак, то не значи да старост не можете дочекати достојанствено, тако што редовно бринете о свом здрављу и изгледу. Најбољи начин је да се отарасите свега што није добро за вас, почевши од неколико навика које процес старења могу убрзати - а које је лако исправити.

Добар режим исхране и неге о себи може успорити процес старења, тако да се осећате и изгледате добро, без обзира на ваше године.

Иако многи не верују да је тако, ми заправо имамо много више контроле над темпом старења него што мислимо, што не укључује само скупоцене креме за лице, већ и одвикавање од онога што нам штети телу и дуговечности. Највећи "кривци" су:

Недостатак витамина Д, нарочито зими

Постоје студије које показују да недостатак витамина Д може повећати ризик од рака коже и упалних стања коже. Наравно, сам недостатак витамина Д није лоша навика, већ стање узроковано лошим навикама (недовољно боравка на отвореном, исхрана...).

Запамтите - решење није излагање јаким сунчевим зрацима, који могу да нанесу више штете него доброг. Умерена количина излагања зрацима уз суплементе (искључиво по препоруци лекара) могу бити сасвим довољни. Једноставно узимање суплемента витамина Д могло би учинити да вам се побољша расположење, а даће вам и сјајнији тен и помоћи у спречавању ових наведених кожних болести.

Неиспавани сте

Недостатак сна има озбиљне последице на цело тело, а ви га свакако "носите" на лицу, без обзира на године. То је зато што је лош одмор врста стреса за тело, а стрес је најбоље избегавати ако желите да се осећате и изгледате добро. Осим тога, недостатак сна доводи до лоших навика у исхрани које ће такође допринети старијем изгледу, јер брзом храном покушавате да надокнадите недостатак енергије - јер нисте довољно спавали. 

Недовољно хидратације

Ово је најосновнији, почетни облик неге коже и гаранције доброг здравља, нешто што једноставно свако мора да ради. Осим довољно конзумирања воде у току дана, потребно је користити и хидратантну крему која задржава влагу унутар ваше коже, како би била чврста, гипка и мекана. 

Нисте активни

Да све функције вашег тела биле у оптималном стању, морате да останете здрави. Осим довољно сна и одмора, још једна неопходна навика је да останете активни. Редовно вежбање ће појачати циркулацију, а заузврат ће повећати испоруку хранљивих материја у ваше ћелије. Ово побољшава здравље, спречава опадање косе, а обезбеђује и да ваша кожа буде здрава, због чега тен изгледа глатко и уједначено.

Превише сте под стресом

Посао у коме сте увек под притиском, свађа са вољеном особом, болест, бол, финансији проблеми... Све ово "убрзава" старење, јер стрес који ове ствари доносе може имати трајни утицај. Може да доведе до наглог опадања косе, да заустави производњу колагена у вашој кожи, што доводи финих линија и бора, преноси "Џи-Кју".

Такође може изазвати акне због протока хормона, а како старите, хиперпигментација се повећава - што значи да последице тих бубуљица могу остати на вашем лицу до пола године или више. Ако је стрес "неизоставни део" вашег живота, можда је време да себе ставите као приоритет и одлучите шта вас чини несрећним, толикода вам нарушава здравље.

Исхрана и пиће

Осим козметичких препарата, оно што уносимо у тело има велики утицај на то како ћемо да старимо. Бројне студије су откриле да исхрана диктира какво је наше здравље, па самим тиме како ћемо да старимо. За храну која се показала као највећи савезник за дуговечност, посебно се истиче медитеранска исхрана.

Наравно, ту је и пиће - иако су чаша вина или хладно пиво некима савршен начин да се опусте након напорног дана. Али алкохол озбиљно да утиче на ваше цело тело - од коже и косе, па до органа. Умереност је кључна, али не би требало да се ослањате на веровање да је "само једна чаша" добра за вас, према новим студијама.