Бизаран тренд: Људи сада једу глину да би "били здравији и лепши"

Да ли бирате мању или већу хрскавост? Можда вам се свиђа сува текстура креде или бисте радије да вам комад глине буде помало влажан и тврд? Према новим светским трендовима у исхрани, изгледа да није довољно да само укључите инсекте у исхрану ако желите да будете здрави, већ морате јести и њихово станиште - земљу.

"Јестива глина" је најновији хит на друштвеним мрежама, јер људи који конзумирају земљу тврде да им је побољшала здравље, као и да неке имају "специфичан, пријатан укус".

Поборници овог бизарног тренда називају се "Кранчери" (crunchers)"- људи који купују и радо конзумирају јестиву, земљу, глину и креду, промовишу овај тренд на платформама као што је ТикТок. По њиховом мишљењу, земља садржи корисне микроорганизме који побољшавају функционисање пробавног система и изглед коже.

Видео снимци у којима "Кранчери" седе пред камером и једу комаде земље добију на милионе прегледа. Неки тврде да им је конзумирање земље поправило расположење, други да им је уклонило акне и било од помоћи да "стишају глад". Неки земљу чак означавају као средство за ублажавање симптома алергије, да има противупална својства и да им продужава животни век. 

Дакле, не морате много да се мучите и тражите посебне препарате за побољшање здравља - можете појести једну кашичицу црне земље дневно. Земља не треба да долази из дворишта где је пас трчао, наравно, већ само из нетакнуте баште. Ако је немате, на пијацама се продају читави џакови ове "посластице".

Бројни трговци на мало отворили су онлајн продавнице, у којима нуде комаде земље, глине и друге геолошке "специјалитете" за људску исхрану. Продавци користе описне појмове које бисте можда пре видели у ресторану или винотеци, рекламирајући њихов производ као "веома пријатан земљани укус, са средње јаком хрскавошћу". Неки продају нешто што се зове "плава глина", која наводно има мирис "дивљег биља, праћен благим киселкастим укусом".

Конзумирање глине, креде и земље практикује се стотинама година у неким деловима света, јер се традиционално на овај "режим исхране" гледало као на начин да се уносе минерали (цинк) у траговима, који би могли недостајати у исхрани људи. Представљен је и као лек за проблеме са варењем, да може да апсорбује токсине из тела, како тврде неки продавци.

Изненађујуће је да је тврдња да глина може ублажити проблеме са стомаком има неке истине, јер су лекари у прошлости прописивали врсту беле глине која се зове каолин, која садржи супстанцу која помаже да се апсорбују токсини и изађу из тела, пише "Дејли мејл". Међутим, након даљег развоја медицине, ова метода се више не примењује. 

Нутриционисти међутим кажу да жудња за једењем глине и земље може бити одраз недостатка гвожђа, цинка или калцијума.

Пика поремећај исхране и анемија

Неки продавци такође истичу да њихова глина може помоћи у задовољавању "пика жудње". Пика је термин који се даје за врсту поремећаја у исхрани, који укључује компулзивну потребу за конзумирањем нејестивих предмета, као што су коса, папир и земља. За сада нема јасних узрочника овог синдрома, али је познато да поред опсесивно-компулсивног поремећаја и анемије, може бити проузрокован и менталним поремећајима као што су шизофренија или аутизам.

Да ли пика представља ризик по здравље или не, у великој мери зависи од тога које специфичне "намирнице" особа једе.

Стручњаци сматрају да конзумирање земље не би требало олако схватати, јер може да садржи тешке метале. Ризик је посебно велики пошто се земља, глина и креда не сматрају храном од стране сигурносних регулатора, те ови производи не подлежу никаквим здравственим прегледима.

Ако сте заинтересовани за глину због наводних здравствених добробити - на пример, да бисте се позабавили недостатком минерала или проблемом са варењем - прво потражите помоћ лекара, јер ови проблеми са здрављем често могу бити симптом других стања која се, ипак, не могу излечити грицкањем комада глине и креде.