Корисници Гугл Хрома (поново) на мети хакера: Превара једва уочљива, и то најчешће када је прекасно

Све више корисника Гугл Хром претраживача сусрело се ових дана са врло софистицираним покушајима хакера да дођу у посед приватних података. Њихов напад је толико добро осмишљен да изгледа као обична грешка у раду претраживача, због чега стручњаци и апелују да не верујете свему што видите, чак ни ако изгледа сасвим уверљиво.

Процењује се да претраживач Гугл Хром користи најмање 63,3 процената интернет корисника, а значи најмање 3,45 милијарди становника. Сви они су у готово једнакој мери изложени хакерским нападима (ма колико се трудили да се заштите антивирусима), а посебно најновијој врсти преваре, која чак ни не изгледа тако. 

Хакери осмислили нови начин да нападну кориснике

Превара коју су осмислили хакери је толико софистицирана да чак ни најпажљивији корисници Гугл Хрома не могу да наслуте о чему се ради. Наиме, приликом претраживања упита на екрану се ниоткуда појављује "поп-ап" прозорче које обавештава да је дошло до грешке у отварању странице.

Ништа чудно, зар не? У томе и јесте цака! У прозорчету потом излази инструкција за отклањање "грешке", која садржи текст који је потребно копирати и уметнути у Windows дијалог прозор. Изгледа сасвим легитимно: постоји проблем, нудимо решење да га више не буде. Али, Гугл овако нешто никада не би урадио.

Корисници чак ни не слуте да постоји ризик од хакерског напада

"Истина је да је за извршење хакерског напада потребно и да корисник изврши неке кораке. Међутим, све је осмишљено врло добро, тако да корисник чак ни не посумња да постоји било какав ризик", објаснили су стручњаци компаније Пруфпоинт, који су и уочили ову превару, у интервјуу за портал Бест Лајф Онлајн.

Експерти у области сајбер-безбедности, у светлу најновијих хакерских напада, још једном апелују на све кориснике да приликом "сурфовања" интернетом отворе четворо очију и да никада не верују баш свему што виде, посебно уколико изгледа превише једноставно и добро да би било истинито. Обично се баш иза тога крију највеће претње.

Безбедност на интернету је у данашње време врло актуелна тема 

Поред тога, ИТ стручњаци саветују и да никада не преузимате апликације и друге садржаје из непроверених извора, већ искључиво са официјалних сајтова произвођача или из Microsoft Store или Apple Store продавница. Коришћење VPN-а је такође препорука коју би требало уважити, јер се на тај начин додатно штити рачунар.

Многи мисле и да коришћење "инкогнито" режима на претраживачу гарантује апсолутну безбедност. Међутим, овај режим омогућава само то да се претрага не чува у историји браузера, као и да се не преузимају "колачићи" и подаци потребни за ауторизацију на посећеним веб-сајтовима.