Ова функција у аутомобилу је посебно популарна током хладнијег периода године, али и врло опасна

Данас готово сваки новији аутомобил има функцију загревања седишта. Међутим, стручњаци упозоравају да она може бити опасна како по здравље путника, тако и по "здравље" четвороточкаша.

Грејачи седишта су се раније сматрали луксузом, а данас их има готово сваки аутомобил, чак и у најосновнијем пакету опреме. Они заиста побољшавају угођај вожње током хладнијих дана, јер нема ништа лепше сести на топло седиште након боравка напољу, где је кишовито и ветровито. Нажалост, о штетности ове фунцкије по здравље се јако мало прича, као и о томе да она може прозроковати хаварију у четвороточкашу. 

Када и како грејачи седишта штете нашем здрављу

Уколико се користе кратко, тек на почетку вожње док се ваздух у кабини не угреје довољно да боравак у њој буде комфоран, грејачи седишта не представљају никаву претњу по здравље. Међутим, мало ко их користи на тај начин: већина возача (и путника) ову функцију укључује чим седне у кола и држи активираном све до изласка из аутомобила. Управо овакво коришћење и може имати негативне последице. 

Дуго седење на загрејаном седишту може код мушкараца проузроковати проблеме са простатом и жлездама у гениталном пределу, док код жена може изазвати различите упалне процесе, како због превисоке температуре, тако и због нагле промене након изласка из аутомобила. Осим тога, стручњаци упозоравају и да прејако грејање код људи са осетљивом кожом може довести до појава опекотина, преноси портал Прогресив.

А како могу нашкодити четвороточкашу

Када је реч о самом аутомобилу, и он је у великом ризику уколико сегрејачи користе често. Будући да је за грејање седишта потребна електрична енергија, дуготрајно коришћење може превише оптеретити инсталације у возилу, а значи и потенцијално довести до кратког споја и прегоревања осигурача у возилу. Последице могу бити чак и фаталне, јер је квар на инсталацијама један од најчешћих узрочника пожара у возилима.

Од мањих проблема који се могу јавити као последица прекомерног коришћења функције грејања седишта могу се јавити оштећења на седиштима. Код тапацираних седишта могу се јавити промене у боји, док кожна седишта могу и променити боју, али и попуцати услед високих температура. Дакле, уколико волите да вам током вожње буде топло имајте на уму да би ову фунцкију ипак требало користити веома пажљиво и никако нон-стоп - зарад вашег и здравља аутомобила.