Магазин

Маскови сателити астрономима блокирају поглед на универзум

Велика количина сателита компаније "Спејс Икс" представља препреку за астрономска истраживања, јер ометају радио-телескопе и "кваре" поглед на универзум. Ови сателити спречавају научнике да детаљно проучавају свемир, тврде истраживачи из Холандије.
Маскови сателити астрономима блокирају поглед на универзум© Freepik/stockgiu

Радио таласи са растуће мреже сателита Илона Маска сметају истраживачима да посматрају и анализирају универзум. У питању је на хиљаде сателита нове генерације сателита "Старлинк", који пружају брзу интернет конекцију широм света, много више ометају радио-телескопе него претходне верзије, према Холандском институту за радио астрономију (АСТРОН).

Многи објекти у свемиру, укључујући удаљене галаксије и планете, емитују светлост електромагнетног спектра. Ово зрачење путује у виду таласа које радио-телескопи могу да региструју, што научницима омогућава да добију слику ствари које се не могу видети голим оком. Управо те таласе омета велики број сателита.

Мрежа Маскових сателита је врло корисна, јер обезбеђује широкопојасни интернет широм света, често и на најудаљеним тачкама планете. "Старлинк" може да обезбеди интернет везу четири пута бржу од просека, према тестовима из 2022. године из британског Одељења за дигитализацију, културу, медије и спорт.

Али ове погодности имају цену, а то је ограничавање могућности истраживања. Према стручним проценама, тренутно се у орбити налази 6.402 "Старлинк" сателита, на око 550 километара изнад Земље, што га чини највећим интернет провајдером. Ови сателити су релативно велики, са равним панелима од три метра и соларним низом од осам метара за напајање.

Компанија "OneWeb", има мање од хиљаду, а "Амазон" развија сопствену мрежу и планира да у наредних неколико година лансира најмање 3.000 сателита. Овим темпом се очекује се да ће до 2030. године број сателита у орбити премашити 100.000.

"Сваки пут када се више њих лансира са оваквим нивоима емисије, све мање видимо небо", рекла је за Би-Би-Си професорка Џесика Демпси, директорка института АСТРОН. "Покушавамо да проучимо ствари попут експлозија из црних рупа у центру галаксија. Такође посматрамо неке од најранијих галаксија, удаљених милионе и милионе светлосних година, као и егзопланете", додаје професорка.

Сметње од Маскових сателита друге генерације, или В2, су 32 пута јаче од прве генерације, а количина емитованог зрачења премашује стандарде које је прописала Међународна унија за телекомуникације, каже професорка.

Откривено је електромагнетно зрачење од скоро свих посматраних Б2 "Старлинк" сателита и било је око 10 милиона пута светлије него из најслабијих идентификованих извора светлости. То је као да се упоређује "најслабији сјај звезде видљиве голим оком и сјај пуног Месеца", према студији.

"С обзиром да 'Спејс Икс' сваке недеље лансира око 40 сателита друге генерације, овај проблем постаје све гори", додаје Сиз Баса, главни аутор студије.

Научници су такође забринути због светлосног загађења са сателита и страхују да то омета и оптичке телескопе. Астрономи кажу да су разговарали са компанијом "Спејс Икс" о зрачењу прве генерације сателита, као и да је компанија саслушала њихову забринутост - али АСТРОН сада каже да је друга генерација још моћнија.

"Ово заправо угрожава читаву земаљску астрономију на свакој таласној дужини и на различите начине. Ако се настави, без ублажавања да би се ови сателити утишали, онда то постаје егзистенцијална претња за готово сва астрономска посматрања која изводимо", наглашава професорка Демпси.

Истраживачи додају да је неопходно да постоји регулатива у погледу свемира и начина рада сателита, како би се спречило угрожавање научног рада.

Напомињу и да би "Спејс Икс", као највећи власник сателита, могао да постави стандарде за ограничавање светлосног загађења, као и да једноставни потези, као што је заштита батерије на сателиту, могу направити велику разлику и смањити зрачење. Неки проблеми долазе и од неисправне електронике, што је још једна ставка на којој треба радити. "Ако се ништа не предузме, врло брзо ћемо моћи да видимо само сазвежђа која смо сами направили", закључила је професорка.

image