Да ли је напукло јаје безбедно за јело

Догађа се да у кутији са јајима пар комада буде напукло и тада смо често у дилеми да ли да их искористимо или одмах бацимо. Саветује се да би требало да будемо веома опрезни, јер за то постоји ваљани разлог.

Јаја су незаобилазна намирница сваког домаћинства и саставни су део скоро сваког рецепта - без обзира да ли су у питању слатка или слана јела. Најчешће се пакују у картонским кутијама, а неретко се догађа да у амбалажи приметимо напукло јаје.

Да ли су разбијена јаја безбедна за јело

Препоручује се да се ова јаја не користе за јело, јер се не зна када су разбијена. Без сазнања колико дуго је природна баријера јајета пробијена, не постоји начин да се зна колико дуго су бактерије имале времена да расту и потенцијално контаминирају јаје. Иако би требало да будемо опрезни са било којим јајетом које је продато напукло, оно са великим пукотинама садржи највећи ризик, а један од њих је салмонела, бактерија која изазива изразито непријатне симптоме, као што су мучнина, дијареја, грчеви у стомаку и грозница.

С друге стране, ако знамо када су јаја напукла, на пример разбило се пред нама, још увек се могу спасити тако што ћемо их пребацити у посуду са поклопцем, држати у фрижидеру и искористити у току два дана, пише Simply Recipes.

Како можемо да смањимо ризик

Дакле, јаја која су напукла треба елиминисати из употребе, а остала припремати на адекватан начин - односно добро их кувати и пржити. Избегавати филове, домаће сосеве који садрже пресна јаја, јер управо ту вребају разне бактерије.

Јаје које можемо да конзумирамо је нетакнуто, има јаку љуску, чврсто жуманце и течно и мало густо беланце. И можда најочигледније, требало би да буде без мириса. Јаја која су покварена имају јак и непријатан мирис и неретко су помешани жуманце и беланце.

Како чувати јаја

Препорука је да се чувају у фрижидеру на унутрашњим полицама уместо на вратима, јер се тако умањује кретање јаја и пуцање. Такође, чување у оригиналналној амбалажи помаже у спречавању оштећења, а требало би јаја држите подаље од хране са јаким мирисом јер мириси могу продрети кроз љуску.