Магазин

Како да се припремите за добар тренинг

Ваш тренинг не почиње када уђете у теретану, већ од тренутка када се пробудите. Припреме подразумевају више од паковања торбе за теретану - оне су везане за ваше навике током целог дана. Било да радите тренинг снаге или кардио, ево шта би требало да урадите да бисте били адекватно спремни, добро искористили време пре одласка у теретану и били продуктивни док сте тамо.
Како да се припремите за добар тренинг© Freepik/freepik

Пре тренинга, било да тренирате пре или после посла, постоје одређене ствари које можете да урадите да бисте се припремили за изазов који је пред вама. Поред ваше уобичајене исхране, требало би да знате да оно што једете треба да вас оснажи током вежбања. Оно што конзумирате сатима пре тренинга је важно, тако да запамтите ове савете за следећи тренинг:

Угљени хидрати кад вам треба енергија

Када је у питању енергија, угљени хидрати треба да буду први избор. Изгледа као да дебати о томе да ли су угљени хидрати (хлеб, тестенина, банане, пиринач...) здрави или не, нема краја, тако да су они често на лошем гласу. Ипак, неопходни су ако желите не само да имате избалансирану исхрану, већ и ако вам треба природно "гориво" за тренинг.

Не устручавајте се од ових намирница, јер их тело користи као енергију за сагоревање током вежбања. Постоје неки докази да узимање протеина пре тренинга може помоћи у опоравку мишића, али у смислу подстицања снаге, угљени хидрати су одговор.

Време је важно

Сви оброци које поједете у току дана су, на неки начин, ваша припрема пре тренинга. Али важно је и у које време је једете, а према препоруци стручњака, поједите оброк са свим кључним групама хране два или три сата пре тренинга.  То могу бити угљени хидрати плус мало протеина, као што су пилетина или риба - али покушајте да ограничите количине масти и влакана.

Пажљиво са влакнима

Масти и влакна успоравају варење, што може довести до непријатног осећаја ако их једете пред тренинг. Ако сте некада радили тренинг или трчање високог интензитета и почели да осећате мучнину, то је зато што се ваша крв усмерава даље од црева. Иако су масти и влакна важни током других делова дана, потребно их је ограничити пре вежбања. Количина масти и влакана коју можете да једете ће варирати у зависности од тога какав тренинг планирате да радите, али не би требало да буде већа количина од угљених хидрата или протеина. 

Стимуланси

Већини људи пре тренинга није потребан посебан стимуланс, јер кофеин може да буде сасвим довољан ако вам је потребно мало "напајања". Попијте јаку кафу 30 минута пре вежбања и то је у већини случајева сасвим довољно. Ако више волите енергетска пића, пијте их умерено, јер могу садржати веома високе дозе кофеина, што може довести до нервозе и несанице.

Исто важи и за протеинске шејкове - добро избалансирана исхрана би требало да значи конзумирате довољно протеина. Али ако имате заиста велике потребе за протеинима јер тренирате за маратон или слично, они могу бити добар додатак, али не би требало да замене друге врсте протеина у вашој исхрани.

Трчање на празан стомак

Неки воле да тренирају без претходног конзумирања хране, јер верују да им то доноси боље резултате. Међутим, стручњаци кажу да не постоје докази да тренирате "боље" и чини се да не показује побољшање у губитку масти. Штавише, велика је вероватноћа да неки људи не могу квалитетно да вежбају када су гладни. 

Интезиван кардио на празан стомак може довести до мучнине и може бити опасан, тако да је боље да нешто поједете да бисте то спречили. Ако вам ипак више прија да тренирате пре јела, немојте да себе гурате до крајњих граница мучнине и исцрпљености.

Хидратација

Напици са електролитом (са солима које губимо током интензивног знојења) нису намењени да буду свакодневни додатак исхрани. За већину људи, вода би требало да буде довољна за хидратацију током целог дана.

Ако тренирате за маратон или радите интензивије вежбе, пића са електролитима могу бити корисна, али углавном само током и после тренинга. 

image