Магазин

Бил Гејтс је још 1999. године предвидео ових 11 ствари о технологији и интенрету које у се оствариле

Многи људи су тврдили да су "нови Нострадамус" или "следећа Баба Ванга", али мало ко је заиста успео да прецизно предвиди будућност. Међутим, изгледа да су бројне претпоставке Бил Гејтса о томе како ће технологија изгледати у савременом добу - од мобилних телефона до виртуелних асистената - заправо тачне. Шта је све технолошки могул предвидео пре више од 20 година?
Бил Гејтс је још 1999. године предвидео ових 11 ствари о технологији и интенрету које у се остварилеGetty © Sean Gallup

Суоснивач "Мајкрософта" је можда имао предност у односу на друге људе што се тиче претпоставки о томе како ћемо користити интернет, али његова предвиђања су свакако врло импресивна. Ово су неке од ствари које је Бил Гејтс рекао о будућности технологије у својој књизи "Пословање брзином мисли: коришћење дигиталног нервног система":

Сајтови за поређење цена

Сајтови за упоређивање цена као што су Compare the Market и Google Products (у Србији ePonuda.com, Cenoteka.rs..) служе за претрагу најбољих понуда за све - од патика, техничких производа, цена у супермаркетима па до путног осигурања.

"Биће развијене услуге аутоматизованог поређења цена, омогућавајући људима да виде цене на више веб локација, што олакшава проналажење најјефтинијег производа за све индустрије," рекао је Гејтс.

Мобилни телефони

"Људи ће са собом носити мале уређаје који им омогућавају да стално остану у контакту и обављају електронско пословање где год да се налазе. Они ће моћи да провере вести, да виде летове које су резервисали, добију информације са финансијских тржишта и да раде скоро све остало на овим уређајима," рекао је Гејтс о мобилним телефонима.

Ово је први предмет који дотакнемо ујутру, где је смештен велики део наших мисли и живота, тако да се сигурно може рећи да је Гејтс видео потенцијал у мобилним телефонима.

Онлајн банкарство

"Људи ће плаћати рачуне и бринути о својим финансијама преко интернета," рекао је.

Некада давно, банка је била једино место за обављање било које значајне финансијске трансакције - али ти дани су давно прошли. Сада можемо да користимо интернет да плаћамо робу, шаљемо новац нашим пријатељима и проверавамо стање на рачуну док смо у покрету - баш као што је Гејтс претпоставио.

Виртуелни асистенти

Технолошки могул је веровао да ће дигитални "лични пратиоци" да постоје, како би свима олакшали живот. "Они ће повезати и синхронизовати све ваше уређаје на паметан начин, било да сте код куће или у канцеларији, и омогућити вам да размењујете податке," рекао је у књизи, што се поклапа са данашњим функцијама дигиталних асистената. А осим тога, изгледа да је предвидео и коришћење "смарт" кућних уређаја.

"Уређај ће проверити вашу е-пошту или обавештења и пренети информације које су вам потребне. Када одете у продавницу, можете му рећи које рецепте желите да припремите, а он ће генерисати листу састојака које треба да преузмете. То ће обавестити све уређаје које користите о вашим куповинама и распореду, омогућавајући им да се аутоматски прилагоде ономе што радите."

Видео надзор у кући

"Стални видео преноси ваше куће постаће уобичајени, обавештаваће када вас неко посети док нисте код куће", написао је он. Ово се углавном односи на куће у САД, али данас је могуће купити камере за дом, тако да се испоставља да је и ово предвиђање тачно.

Друштвене мреже

Током деведесетих обично сте морали да позовете своје пријатеље на фиксни телефон или да идете да их видите, али Гејтс је већ тада могао да замисли свет у коме су сви повезани, без обзира на даљину.

"Приватне веб странице за ваше пријатеље и породицу биће уобичајене, омогућавајући вам да ћаскате и планирате догађаје", написао је он.

Додуше, друштвене мреже нису баш "приватна веб локација", али апликације као што су Икс, Инстаграм и ТикТок, као и платформе за размену порука као што су Воцап и Телеграм, омогућавају нам да будемо у сталном контакту са великим и малим групама људи.

Аутоматски генерисане рекламе 

Предвиђајући пораст аутоматски генерисаних огласа, написао је: "Биће софтвер који зна када сте резервисали путовање и користиће те информације да вам предлаже активности на тој дестинацији. Нудиће активности, попусте, понуде и јефтиније цене за све ствари у којима желите да учествујете."

Додао је и да ће уређаји "знати" које производе често купујемо, па ће по томе избацивати рекламе. "Уређаји ће имати паметно оглашавање“, рекао је Гејтс. "Они ће знати ваше навике куповине и приказиваће рекламе које су прилагођене вашим жељама."

Онлајн дикусије

"Становници различитих градова и земаља ће моћи да воде дискусије на интернету о питањима која их се тичу, као што су локална политика, планирање града или безбедност", написао је он.

Баш као и успон друштвених мрежа, Гејтс је предвидео да ће нам интернет омогућити да останемо у контакту виртуелно и разговарамо са нашим пријатељима и комшијама о питањима која су нам најважнија.

Онлајн заједнице

Гејтс је такође предвидео будућност људских веза, тако да интернет омогућава људима да деле своје интересе на глобалном нивоу и пронађу истомишљенике на другом крају света, који више нису ограничени даљином. Написао је да онлајн заједницама неће диктирати локација, већ наши интереси.

Софтвер за управљање пројектима

Рад у бројним модерним радним местима је свакако олакшан применом апликација као што су Slack, Google Workspace, Microsoft Teams - али испоставило се да је Гејтс већ имао план за дигитализацију канцеларије пре 25 година.

"Пројектни менаџери који желе да саставе тим моћи ће да се прикључе на интернет, опишу пројекат и добију препоруке за људе који су доступни и који би одговарали њиховим захтевима."

 Линкедин

"Људи који траже посао моћи ће да пронађу прилике за запошљавање на интернету тако што ће изјавити своје интересовање, потребе и специјализоване вештине", написао је он.

Од тада, интернет је засигурно променио начин тражења новог посла и информисање о професионалним животима ваших садашњих и бивших сарадника, као и да вам омогући да је ваша радна биографија дигитално доступна регрутерима, пише Јуниленд Тех.

image