Кривци за нестанак мамута могу бити алергије на полен и запушен нос - сурла

Мамути, једни од најпознатијих становника леденог доба, изумрли су пре отприлике четири хиљаде година. Дуго су се као главни кривци њиховог нестанка наводиле драстичне климатске промене и чињеница да су били плен људима тог времена, међутим, неки су изумрли и због алергија на полен.

Од свих врста мамута који су некада насељавали Земљу, најмање је истражен колумбијски мамут - само за њега научници не могу да дају објашењење како је и због чега нестао. У она древна времена, када су ови дивови корачали Мексиком, на тој територији није било ни леденог доба, ни недостатка вегетације која им је служила да би опстали, па чак је и утицај људи на њих био толико мали да се чак сматра занемарљивим. Ипак, нешто их је збрисало са лица земље, и то ни мање ни више него - алергија на полен и запушен нос, односно сурла.

Шта су научници пронашли у остацима мамута

Детаљном анализом ткива која су пронађена у замрзнутим остацима мамута у сибирском пермафросту, истраживачи из Русије, Израела и Италије открили су имуноглобулине - протеине који играју кључну улогу у имуномлошком систему, и који штите организам од вируса, бактерија и алергена, преноси портал Earth History and Biodiversity. Присуство имуноглобина научници су одмах повезали са алергијским реакцијама и то на полен биљака које су тада прекривале планету, а чија се концентрација у ваздуху повећала услед климатских промена. Али, да ли је могуће да је алергија убила ове гиганте?

Алергије на полен проузроковале су низ проблема

Високе концентрације полена нису директно утицале на изумирање мамута, али јесу индиректно, јер су код њих проузроковала озбиљне проблеме са њухом. Њух је, као и код савремених слонова, био од пресудне важности за мамуте и служио им је и за проналажење воде и хране, али и за потрагу партнера за парење. Запушен нос, односно сурла, је, како претпостављаају научници, онемогућила мамутима да намиришу храну, као и да у пуном капацитету искористе своје репродуктивне способности. Мало-помало, популација ових дивова је опадала, све док није у потпуности нестала са лица Земље. 

Истраживање се наставља: Научници желе да открију још много тога

Научници се на овом истраживању сигурно неће зауставити. Напротив, они већ сада намеравају да наставе да "копају" дубље. Оно што би у наредном периоду они желели да открију јесте које су тачно биљке проузроковале алергијске реакције код мамута. Ово ће бити "сизифов посао", будући да не постоји једноставан начин за утврђивање: истраживачи ће морати да пореде састав полена и биљних остатака пронађених у пермафросту са другим биљкама како би одгонетнули мистерију.