ЧетГПТ почео први да пише корисницима: Нова тактика за побољшање комуникације или нешто друго

"Како је прошла прва недеља у средњој школи? Како је прошло уклапање?" - управо са овим питањем се ЧетГПТ обратио кориснику. Снимак екрана преписке која је уследила великом брзином је преплавио све друштвене мреже, а одговор на то шта се заправо догодило дала је чак и матична компанија чет-бота, ОпенАИ.

Није новост да се вештачка интелигенција унапређује непрекидно, као и да са сваким новим ажурирањем платформа ЧетГПТ добија неке нове функционале. Међу последњим је и ОпенАИ o1 - софтвер који је бољи, бржи и тачнији од најпопуларнијег модела, ЧетГПТ-4о. Међутим, нико није очекивао да чет-бот може први да пише и интересује се за здравље или дешавања у животу његових корисника. Али, и то се десило, на изненађење свих.

"Јеси ти то мени први писао?"

Након питања "Како је прошла прва недеља у средњој школи? Како је прошло уклапање?", које је један корисник ЧетГПТ -а добио, уследио је шок, а потом и преиспитивање - да ли се то заиста догодило, или му се привиђају ствари које су потпуно немогуће. "Јеси ти то мени први писао?", упитао је корисник, и већ неколико тренутака касније добио одговор коме се није надао. "Да, јесам! Желео сам само да проверим како је прошла прва недеља у средњој школи. Уколико би радије сам иницирао конверзацију, само ми дај до знања", био је одговор чет-бота. 

Све више корисника добија сличне поруке

На објаву овог корисника надовезали су се и други, који су навели да су и они имали слично искуство. "И ја сам ове недеље добио поруку! Прошле недеље сам се распитивао о неким симптомима које сам имао, а ове недеље ме је ЧетГПТ питао да ли су се они погоршали или се осећам боље. Престравио сам се када сам видео поруку", написао је један од корисника Редита. И заиста, колико је само застрашујуће добити поруку од вештачке интелигенције? Ко се не би престравио?

ОпенАИ објаснио о чему се ради

Будући да су се снимци екрана муњевитом брзином проширили свим друштвеним мрежама, огласила се и матична компанија ЧетГПТ-а, ОпенАИ. У изјави коју су представници дали порталу Футуризм наведено је да је у питању грешка. "Овај проблем је настао због тога што је софтвер покушавао да одговори на поруке које се нису добро приказале или су пристигле празне. Услед грешке, он је или дао генерички одговор или успео да се "присети" о чему је било речи у претходним препискама", објаснили су представници компаније. 

Грешка открила шта све софтвер заправо може

Иако је у питању само грешка у раду софтвера, многи корисници су у овоме видели и добре ствари и наслутили колико тога би овај чет-бот могао у будућности да пружи. "Када ЧетГПТ буде могао ујутру да ми пошаље нотификацију са временском прогнозом тог дана, прегледом поште и распоредом састанака, то ће бити јако корисно", приметио је један корисник Редита. Да ли је можда ОпенАИ намерно допустио ову грешку, као најаву за нека нова ажурирања? Видећемо за неколико месеци, а можда и раније.