Голубови на тајном задатку: Како су ове птице помогле у одбрани Москве

"Наређујем да се у року од 3 дана у управу милиције града Москве предају голубови", гласио је указ донет 19. децембра 1941. године, када су Немци пришли руској престоници. Онај ко би се на наређење оглушио добио би одговарајућу казну. Али, шта је разлог за овако радикалан захтев? И како су уопште голубови могли да допринесу совјетској војсци? помагале руској војсци током Великог отаџбинског рата

Голубови су уобичајени становници готово свих руских, па и светских градова - где год се окренемо можемо видети макар неколико примерака ових птица које слободно ходају улицама у потрази за храном. Међутим, у време Совјетског Савеза, ове наизглед безопасне птице имале су веома опасна "занимања".

У СССР су постојале чак и читаве бригаде голубова, који су верно служили Отаџбини, а њихова дресура била је врло софистицирана. Можда ће звучати невероватно, али постојао је чак и посебан приручник за припрему голубова који служе при војсци, који се је давао јасне смернице дресерима како да науче голубове командама.

Голубови су коришћени за шпијунажу и бомбардовање противника

Основна функција голубова била је преношење поште, али су се они јако добро сналазили и у шпијунажи. Тактика је била врло једноставна: на птицу би се качили мали фотоапарати, након чега би се она пуштала у небо. Са висине, голуб је правио детаљне фотографије противника и његових стратешких позиција, које су касниије коришћене како би се вршили циљани напади на мете.

Осим за шпијунирање, голубови су у изузетним случајевима коришћени и за бомбардовање противника. На птицу би се, уместо писма или фотоапарата, качила посебна експлозивна направа, која би се откачила чим би голуб слетео на мету. Чим би птица полетела, одмах за њом би у ваздух летео и објекат на који се она приземљила. Међутим, ово је било врло ризично - голубови нису баш могли да процене да ли је тенк "домаћи" или противнички.

"Голубија мобилизација": Због чега је донета одлука да се све птице хитно предају милицији

Када је противничка (фашистичка) војска 1941. године пришла престоници и опколила је са свих страна, војни командант Москве, генерал-мајор Кузма Романович Синилов издао је хитно наређење да сви узгајивачи голубова (а било их је у то време јако пуно) предају своје птице у управну станицу милиције града Москве, на адреси Петровка 38. И то - најкасније у року од три дана. 

Примарни разлог га овакву одлуку били су велики губици пернатих шпијуна на фронту: према статистици, војска је губила чак 30 посто крилатих сабораца на свака два месеца. Неке су нападали противнички јастребови који су намерно пуштани у небо, неки су стрељани у лету, а неки - страдали од гелера који су се разлетали на све стране приликом експлозија.