Магазин

Данас је Мала Госпојина - почињу јесење свадбе, а ако је ведро биће сунчана јесен и зима

Српска православна црква и верници данас прослављају Малу Госпојину, дан рођења Пресвете Богородице. У нашем народу за овај велики празник везују се многи живописни обичаји и веровања, те су јесење свадбе почињала на овај датум, а гледало се и да ли ће бити ведро, јер се тако наговештавала сунчана јесен и зима.
Данас је Мала Госпојина - почињу јесење свадбе, а ако је ведро биће сунчана јесен и зима© Српска православна црква

Данас се обележава успомена на дан када је у Назарету, у дому Јоакима из племена Давидова и Ане од рода Аронова, рођена Света Дева Марија. Мала Госпојина, дан рођења Пресвете Богородице, спада у ред празника посвећених Богородици и означен је црвеним словом.

Дан за свадбе и веридбе

За данашњи дан се везују многи обичаји - јесење свадбе у Србији, од давнина, почињале су од Мале Госпојине. Oвај дан добар је за свадбе и веридбе. У многим насељима одржавају се сабори, заветине, преславе, молитве и литије. Такође, за земљораднике овај битан дан је битан јер означава почетак јесењег орања, а неретко су се одржавале и разне сточарске свечаности. Велики број породица Малу Госпојину прославља као своју крсну славу.

Занимљиво је да се верује да биље убрано између Велике и Мале Госпојине има посебна лековита својства, као и да јаја из тога периода могу целу годину да остану свежа па се зато остављају за насад, а излежени пилићи током овог периода биће добре носиље. Када је о празнику ведро, верује се да ће нам се сунце смешити и током јесени, али и зиме, пише РТС.

Такође, жене не би требало ништа да раде, а посебно не да започну неке нове послове, већ би требало да их одложе за други дан.

Како је живела Богоридица

Јоаким и Ана су дуго били "бездетни па беху постидни међу људима и скрушени пред Богом", каже предање.

Дева Марија, плод њихових дугих молитви, одведена је у храм када је имала три године, јер су је родитељи заветовали Богу. Марија се касније вратила у Назарет где јој је, према предању, саопштена "благовест архангела Гаврила да ће родити Сина Божјег".

Један од велелепних композиција с мотивом Рођења Богородице налази се у Краљевој цркви у Студеници. Иначе, сцена Рождества Богородице са Светом Аном у постељи и новорођеном Маријом у колевци обавезан је мотив православних икона и средњовековних манастирских фресака.

Остали празници посвећени Богородици које обележава Српска православна црква су Ваведење, Сретење, Благовести, Успење пресвете Богородице (Велика Госпојина) као и оне који обележавају на догађаје из њеног живота, као што су празници Покров Пресвете Богородице и Полагање ризе Пресвете Богородице.

image