Масков нови мождани чип ће слепима и слабовидима вратити чуло вида

Биотехнолошки стартап Неуралинк, иза кога стоји Илон Маск, добио је одобрење америчке Управе за храну и лекове за своје револуционарне чипове који могу да поврате вид. Уколико клиничка тестирања покажу да је чип заиста ефикасан, ускоро би у свету неурологије и офталмологије могла да се деси огромна револуција.

Експериментални уређај Брајтсајд ће, како наводи Илон Маск на свом налогу на друштвеној мрежи Икс, повратити вид онима који су изгубили ово чуло у оба ока, као и онима који имају повреде оптичког нерва. Када ће се чипови наћи у широј употреби, међутим, још увек није познато, будући да одобрење Управе за храну и лекове тек отвара могућности за даљи рад на овом амбициозном пројекту.

"Наше одобрење значи да постоје разумна очекивања да уређај може понудити ефикаснији третман или дијагностиковање у односу на тренутно стање", појаснили су из Управе.

Како функционише Брајтсајд

У основи овог револуционарног уређаја налазе се многобројни чипови који преносе и процесуирају неуролошке сигнале. Захваљујући овом "механизму" пацијенти са оштећеним видом могу поново да прогледају, пренео је Њујорк Пост. Међутим, Маск наглашава да и поред тога што је реч о веома софистицираном уређају, не треба од њега очекивати немогуће.

"Вид ће у почетку бити у нешто слабијој резолуцији, попут Атари графике, али не намеравао да се на томе зауставимо", додао је Илон Маск.

Наравно, то не значи да неће бити унапређења ове прве верзије уређаја. У будућности би Масков чип могао да пацијентима у потпуности врати природно чуло вида, па чак и омогући да се виде инфрацевени, ултраљубичасти и радарски зраци. Када ће се то догодити још увек није познато, али је бизнисмен очигледно врло одлучан да у својој замисли успе.

Маскове чипове добија све више пацијената

Масков Неуралинк се, захваљујући својим револуционарним можданим чиповима, већ давних дана прославио у свету биотехнологија, а успеси које та компанија ниже заиста су невероватни. Крајем јануара 2024. године Неуралинк је уградио први чип пацијенту са парализом тела, захваљујући чему му је омогућена комуникација са спољашњим светом.

"Операција је била супер лака. Дословно сам дан касније пуштен из болнице. Немам когнитивна оштећења", навео је пацијент Ноланд Арбо у видеу који је обишао планету.

Почетком августа, операција уградње можданог чипа спроведена је поново, захваљујући чему је и други парализовани пацијент добио прилику да самостално користи геџете. "Не бих да урекнем, али изгледа да је и са другим чипом све прошло како треба", поделио је тада Илон Маск радосне вести у интервјуу код Лекса Фридмана, а пренео Ројтерс.