Које посуђе никада не би требало да перете у машини за судове

Шерпе, тигање, лонце, брдо тањира након ручка - све ово судомашина опере за тили час. Све што је потребно јесте напунити је и кликом на дугме покренути програм. Али, да ли се у овој "чаробној" машини може прати баш све? Или ипак постоје изузеци?

Неоспорно је да су машине за судове умногоме олакшале свакодневне обевезе у домаћинству и допринеле томе да се у кухињи проводи много мање времена. На крају крајева, ко још воли да пере гомилу посуђа и прибора за јело? Али, некада је ручно прање једина или најбоља опција.

Дрвено посуђе и даске за сечење никако не би требало прати у судомашини

Врела вода и детерџент који се користе за прање посуђа у судомашини могу оштетити дрво, а ваше варјаче, даске за сечење и дрвене чиније учинити потпуно неупотребљивим. Ове кухињске предмете најбоље би било прати ручно, млаком водом и уз свега пар капи детерџента, саветују стручњаци са портала Гуд Хаус Кипинг.

Старо посуђе са позлатом и мотивима захтева нежан третман

Уколико сте од родитеља, бака или прабака наследили старо посуђе са позлатом или ручно осликаним мотивима, имајте на уму да њега ни случајно не смете прати у машине за посуђе. На високим температурама детерџент може да нагризе боју и позлату, а ви ћете за трен ока остати без лепих успомена које у себи чува ово посуђе.

Дробилица за бели лук и ренде увек перите ручно

У ситним перфорацијама ових кухињских предмета се након коришћења задржавају остаци намирница, а иако је судомашина снажна и врло темељна када је прање у питању, са овим остацима се она јако тешко може изборити. Како бисте опрали дробилицу за бели лук или ренде, обавезно користите четку или жицу.

Термосе и чиније у којима носите храну

Иако су материјали од којих су израђени термоси и чиније за ношење хране доста издржљиви када је реч о високим температурама, прање у судомашини их може оштетити. Најосетљивији делови ових предмета јесу гуме које служе за затварање, а које од врелине могу испуцати и изгубити своја својства.

Тегле са налепницама нису добродошле у судомашинама

Стаклене тегле и флаше се могу прати машине за судове, али, под једним условом - све етикете се са њих претходно морају уклонити. Можете их потопити у врућу воду, загревати феном за косу док лепак не попусти, или искористити неки нож да састружете налепнице. Уколико ништа од овога не помогне, боље је и да баците теглу него да је са етикетом убаците у машину, јер је папир може запушити.

Ручно рађене ножеве треба прати јако опрезно

Сечива ручно рађених су веома осетљива, те због тога захтевају и посебан третман и најчешће врло пажљиво, ручно прање. Пажљиво из два разлога - први је јер су изузетно оштра и можете се на њих лако посећи, а други - јер се сечиво може искривити или напрснути ако га прејако стиснете или њиме окрзнете нешто током прања.

Посуђе са тефлонизираним премазом

Тигање, шерпе и друго посуђе са тефлонизираним премазом такође никада не би требало да перете у судомашини. Врела вода и јак детерџент могу довести до нагризања премаза, те уколико желите да вам оно потраје што дуже, увек бирајте ручно прање.