Магазин

Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на међународној космичкој станици

Руски космонаути Олег Кононенко и Николај Чуб поставили су рекорд за најдужи континуирани боравак на Међународној свемирској станици (ИСС), саопштила је руска свемирска агенција Роскомос.
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на међународној космичкој станици© РИА Медиа банк/Алексей Филиппов

Како се наводи, Кононенко и Чуб су оборили претходни рекорд, који су до данас држали Руси Сергеј Прокопјев и Дмитриј Петелин и Американац Франсиско Рубио, преноси РИА Новости.

Како је раније саопштила прес служба Роскосмоса, 20. септембра у 16.06.51 по московском времену требало је да надмаше достигнуће својих колега Сергеја Прокопјева, Дмитрија Петелина и Франка Рубија, чији је лет 2022.-2023. трајао 370 дана 21 сат и 22 минута. 16 секунди.

Кононенко и Чуб су отишли ​​на ИСС 15. септембра 2023. на свемирском броду Сојуз МС-24 заједно са Американком Лорал О'Харом, који се вратила истим бродом у априлу са Русом Олегом Новицким и првом космонауткињом Белорусије Марином Василевском.

Они ће се, заједно са америчком астронауткињом Трејси Дајсон у понедељак вратити на Земљу, користећи брод Сојуз МС-25.

Укупно трајање лета Кононенка и Чуба биће више од 374 дана, а 59-годишњи Кононенко, који је тренутно на свом петом путовању у свемир, претходно је постао прва особа која је ван Земље провела више од годину дана.

image