Линкедин планира да користи ваше личне податке за усавршавање АИ: Ево како да искључите ову опцију

Ново ажурирање најпознатије платформе за умрежавање стручњака и компанија, Линкедин, донело је мноштво новитета, од којих је најзапаженији усавршавање вештачке интелигенције уз помоћ личних података корисника. Уколико не желите да се информације са вашег налога користе у ту сврху - ево шта треба да учините.

"Поједине промене су направљене како би се усавршавала генеративна вештачка интелигенција", навела је Калинда Раина, руководилац службе безбедности Линкедин-а у видео-снимку који је освануо на платформи. "Ново ажурирање полититке приватности обухватило је широк спектар корисника", додала је она.

Сакупљање личних података креће већ у новембру

Иако би прикупљање личних података корисника званично требало да почне тек 20. новембра текуће године, на основу података на сајту се може закључити да је ажурирање већ сада ступило на снагу у појединим деловима света. Хоће ли ово сакупљање информација бити привремено, за потребе "тренирања" одређеног сегмента вештачке интелигенције, или трајно - још увек није објављено, пренео је портал Фаст Компани. 

Ако не желите да се ваши подаци користе за усавршавање АИ - искључите ажурирање

Срећом, ново ажурирање Линкедин-а кориснике не обавезује да се усагласе са коришћењем њихових података у циљу усавршавања вештачке интелигенције. "Верујемо да би наши корисници требало да имају избор када је "тренирање" АИ уз помоћ личних података у питању. Почели смо да их информишемо о новитету преко различитих канала комуникације", рекли су представници ове платформе.

Овако можете деактивирати опцију ако Линкедин користите са рачунара

Уколико Линкедин користите са рачунара, све што је потребно јесте да приступите платформи и пређете у подешавања безбедности (Settings and Privacy). Потом, у оквиру личних подешавања (Me) отворите прозор приватност података (Data Privacy) и кликните на податке за унапређење АИ (Data for Generative AI Improvement). Кликом на дугме за гашење (Off) искључићете опцију.

А овако уколуко га користите са телефона или таблета

Ако платформу користите са телефона или таблета, поступак је још једноставнији: кликните на свој налог, па затим на подешавања у дну екрана. Затим одаберите приватност података, па потом пређите на део који се тиче усавршавања генеративне вештачке интелигенције уз помоћ личних података, а након тога је искључите кликом на тастер за гашење. Након тога ваши подаци биће безбедни и изузети из списка за прикупљање.