Како су драгоцености династије Романов случајно пронађене у јастучницама након чак 90 година

Око 60 златних табакера, дугмади за манжетне, сребрнине и драгоценог камења лежало је сакривено у двема јастучницама у архиви зграде шведског министарства иностраних послова. На драгоцености династије Романов заборавили су сви, а откриће се догодило сасвим случајно, чак 90 година касније.

Драгоцености руске царске породице су не само материјално добро, већ и историјска и културолошка заоставштина те епохе. Припадници династије Романов су, сви одреда, волели и накит и драгоцено камење и уметничка дела и вредне предмете покућства, попут сребрних есцајга и вредних сервиса за ручавање. 

Романови су имали важан задатак: Да сачувају своје драгоцености од уништења

Када је почетком 1917. године у Петрограду отпочела револуција, Романови су брже боље донели одлуку да своје драгоцености сакрију, не би ли их сачували од уништења. Не знајући како то да изведу, обратили су се за помоћ дипломатском представништу Шведске у свом граду.

Званичници су, из жеље да одрже топле односе са члановима династије Романов, одмах понудили помоћ и Марији Павловној, рођеној тетки императора Николаја II која је и дошла на идеју да им се обрати, обећали да ће се постарати да све њене драгоцености безбедно превезу и ускладиште.

Паковање је био дуг и мукотрпан процес, будући да је у поседу династије Романов било небројано много накита, сребрнине, драгоценог камења и других историјских артефаката. Део је смештен у ковчеге за транспорт, а део је књегиња одлучила да спакује у јастучнице.

Књегиња је заборавила на драгоцености, а њена тајна је чувана пуних 90 година

Годину дана након што су драгоцености напустиле дом Романових и стигле у представништво Шведске, а потом и у Министарство иностраних послова у Стокхолму, Марија Павловна је емигрирала у Француску, а на јастучнице потпуно заборавила, иако су се у њима налазиле бројне њој драге успомене.

Још две године касније она је преминула, а информација о томе да се у постељини крије вредна имовина династије Романов отишла је са њом у гроб. Тајна о драгоценостима чувана је још пуних 90 година, а откриће се догодило сасвим неочекивано, када се Министарство селило на нову адресу.

Током паковања ствари, у архиви зграде дипломата је угледао две јастучнице. "Пронашли смо велики број драгоцених предмета који су припадали Великој књегињи Марији Павловној", рекао је Кристер Валбек током интервјуа на шведском радију 2009. године, када се откриће догодило.

Вредност пронађених драгоцености се процењује на преко 2 милиона евра

У јастучницама се скоро читав један век налазило преко 60 драгоцености Романових: златних табакера, дугмади за манжетне, рамова за слике, сребрнине, драгоценог камења и честитки које су чланови династије слали једни другима за Божић, рођендане и имендане. Било је чак и предмета које су изарађивали познати јувелири попут Фабержеа и Болина.

Сви предмети су у најкраћем могућем року предати потомцима руске царске породице. Део драгоцености одмах је стављен на аукцију, а део заржан како би се сачувала успомена на прошла времена. Према проценама стручњака, вредност ове колекција премашиће 20 милиона шведских круна, односно 2 милиона евра.

Наследници царске породице су тада истакли како би највише волели да се међу купцима нађу људи из Русије, како би њихово породично наслеђе било враћено у своју домовину. Након аукције, део новца издвојен је за реконструкцију Контрекс Виле у Француској, у којој је сахрањена Марија Павловна.