Магазин

Археолози открили 200 година стару поруку у боци (ФОТО)

Изгледа да ништа више не радује археологе као порука у боци, а посебно ако је писамце исписао њихов некадашњи колега. Наиме, истраживачи су пронашли поруку из 19. века на папиру, увезану концем, где уважени П. Ж. Фере обавештава да "наставља своја истраживања", а његове садашње колеге сматрају да је ово откриће магично.
Археолози открили 200 година стару поруку у боци (ФОТО)© photoangel/freepik

Група волонтера археолога која ископава остатке галског локалитета на северној обали Француске открила је поруку стару 200 година коју је оставио њихов претходник, археолог.

Због ерозије обале, последњих година поново је дошло до ископавања 2 хиљаде година старог локалитета, који се налази на литицама у близини лучког града Дијепа. Иако су студенти пронашли бројне артефакте, укључујући древне комаде грнчарије, највеће изненађење било је много новијег датума и стигло је у малој стакленој боци која је била смештена у глиненом лонцу.

Порука унутар боце гласила је: "П. Ж. Фере, родом из Дијепа, члан разних интелектуалних друштава, вршио је ископавања овде у јануару 1825. године. Наставља своја истраживања у овом огромном подручју познатом као Citte de Limes или Цезаров логор".

"Био је то магичан тренутак. Ископавања су донела веома дирљиво и посебно сведочанство. Ова временска капсула остављена је у делу који се већ дуго истражује и сада је угрожен повлачењем обале", казао је Г. Блондел, који предводи ископавања, а пише Артнет. 

Боца, какве су жене у 19. веку пуниле мирисним солима и носиле око врата, пронађена је са два новчића. Блондел је нагласио да ископавања и даље трају.

П. Ж. Фере био је значајан становник овог подручја у 19. веку и наставио је традицију ископавања која датира из раног 18. века. Фере је направио неке од првих прецизних топографских мапа локалитета и открио доказе да је то било утврђено галско насеље.

Називи које је Фере дао овом локалитету, Citte de Limes или Цезаров логор, и даље се користе наизменично. Верује се да је Цезаров логор био назив који је дао Луј XIII током риболовачког путовања у тој области.

image