Јабука на дан и још четири намирнице које су одличне током јесени - здраве су, укусне и доступне

Иделана прилика је да сада, почетком јесени, искористите свеже производе који могу да обезбеде потребне витамине и минерале, саветују медицински стручњаци и препоручују да јеловнике обогатимо храном као што су јабуке, бруснице, али и батат.

Јесен доноси хладније време, са њим долазе вируси, прехладе, грип и неопходно је да тело оснажимо колико год је могуће. Битну улоги игра сан, редовна физичка активност, али и храна - прегршт здравог воћа и поврћа нас очекује на локалним пијацама и маркетима, а стручњаци посебно препоручују да обратимо пажљу на ових пет намирница.

Бруснице

Бруснице позитивно утичу на здравље срца и холестерол, док истовремено штите црева од запаљења, показују студије: "Добра су посластица са високим садржајем антиоксиданса. Корисне су у смањењу учесталости инфекција уринарног тракта, јер смањују способност бактерија да се 'залепе' за зид бешике. Садрже једињења као што су антоцијанини, процијанидини и флавоноли који су показали потенцијални утицај на превенцију рака", наглашава др Давид Џентил.

Јабуке

Богате су влакнима, витамином Ц и другим корисним једињењима која штите имуни систем. Могу да смање холестерол, ризик од срчаних обољења, па чак и да спрече дијабетес, потврђују студије.

Ово веома доступно воће, помаже у заштити од кардиоваскуларних болести, открили су истраживачи. Конзумирање једне јабуке средње величине дневно може помоћи у смањењу холестерола, крвног притиска и упале, према студији објављеној у часопису Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

"Јабуке су одлично воће са ниским гликемијским индексом, корисне су за чишћење зуба док их жваћемо. Згодне су за ношење као грицкалице, могу се конзумирати као компот или као састојак у здравим слаткишима", истиче доктор, а пише Фокс њуз.

Бундева

Бундева је пуна влакана и витамина А и Ц, калијума и има мало калорија. Ипак, важно је како се спрема, и треба избегавати мафине и напитке са овом намирницом, јер садрже шећере, али у обзир долазе печена бундева, потажи, као и семенке које су прилично здраве.

Батат

Слатки кромпир или батат је слаткастог је укуса и по саставу је сличан обичном кромпиру, али садржи више протеина. Препоручљив је и због бетакаротена који је познат антиоксидант. Ипак, у његовој конзумацији треба бити умерен, јер лекари саветују да се не ослањамо на њега посебно ако желимо да смршамо. Може се уживати у овом, али и у обичном кропиру све док су део обрасца здраве исхране.

Цвекла

Врхунац сезоне за цвеклу је од касног лета па до касне јесени, а студије показују да може помоћи у снижавању крвног притиска.

Пошто је цвекла извор нитрата, она игра значајну улогу у здрављу мозга. Истраживања сугеришу да исхрана богата нитратима има повољан ефекат када је у питању побољшање когнитивних функција мозга. Такође одличан је извор бетаина, који помаже у варењу.

"Имају висок гликемијски индекс, али је одлична када се једе или као предјело или као додатак", нагласио је доктор.