Када узимати минерале, а када витамине

Витамине и минерале спомињемо скоро увек заједно, али која је разлика између њих? Оба наведена микронутријента су важна за организам и док минерали потичу из земље и воде, витамини воде порекло од биљака и животиња. Најбоље је да их уносимо кроз уравнотежену исхрану, а додатна суплементација зависи од тога шта је потребно организму. На пример, витамин Ц јача организам, док је јод неопходан за правилан рад штитне жлезде.

Витамине и минерале добијамо на исти начин, кроз храну коју једемо, и зато се стално истиче да исхрана треба да буде избалансирана и нутритивно богата. Која је онда разлика између ових микронутријента и када користити који? 

Витамини

Витамини су супстанце које се налазе у храни коју једемо a ова органска једињења настају захваљујући животињама и биљкама. Због тога је конзумирање одређеног поврћа, меса и млечних производа добар извор витамина. Они су груписани у два главна типа, на основу начина на који се растварају и складиште у организму.

Витамини растворљиви у води се не складиште у телу, те их морате редовно конзумирати кроз исхрану. То укључује витамине као што су Ц, Б2, Б6, Б12 и фолну киселину. Са друге стране, витамини растворљиви у мастима се складиштити у масном ткиву и јетри за каснију употребу. Пошто се могу чувати, није нужно да их једете сваки дан, а то укључује витамине попут А, Д, Е и К.

Две главне врсте минерала

Минерали су неоргански елементи и апсорбују их биљке или их једу животиње, које касније уносимо или користимо у другим врстама производа.

Макроминерали који су велики играчи када је у питању одржавање здравља тела. То су минерали који су телу потребни у већим количинама, дакле, већим од 100 милиграма. Ово укључује минерале као што су калцијум, фосфор, магнезијум, калијум и натријум. Микроминерала је потребно мање у телу и ова група укључује цинк, јод, селен, бакар, манган.

Кључни и витамини и минерали - кад се који користи

Свака врста витамина и минерала има посебну улогу, а телу је потребно мало сваког од њих да бисмо били здрави и уравнотежени. У зависности шта је потребно телу, у наставку прочитајте када треба узимати минерале, а када витамине, наравно после разговора са лекаром. 

Витамин А: Помаже здрављу чула вида и чини кожу здравом.

Витамин Ц: Учествује у зацељивању рана и јача имуни систем.

Витамини Б: Постоји неколико, као што су Б2 (рибофлавин), Б6, Б12, биотин и фолна киселина. Они помажу телу да користи енергију из хране, ствара црвена крвна зрнца и одржава мозак и нерве здравим.

Витамин Д: Јача кости помажући телу да користи калцијум.

Витамин Е: Штити ћелије од оштећења и одржава кожу здравом.

Витамин К: Помаже у згрушавању крви када се посечете.

Главни минерали који су потребни за развој и добро функционисање 

Калцијум: Неопходан за изградњу и одржавање јаких костију и зуба, као и за подршку мишићној функцији, нервној сигнализацији и згрушавању крви.

Хром: Потребан само у траговима, хром помаже инсулину да регулише шећер у крви, као и телу да метаболизује протеине, угљене хидрате и масти.

Бакар: Учествује у обнављању коже, спречава анемију и јача имуни систем.

Јод: Утиче на здравље штитне жлезде и помаже у развоју мозга.

Гвожђе: Пружа кисеоник телу, одржава ниво енергије и подржава имуни систем.

Магнезијум: Виталан за функцију мишића и нерава, управљање глукозом у крви, производњу енергије и синтезу ДНК, РНК и протеина.

Манган: Побољшава функцију мозга, смањује упале и виталан је за јаке кости.

Фосфор: Заједно са калцијумом учествује у изградњи јаких костију и зуба, учествује у поправљању ткива.

Калијум: Помаже у регулисању равнотеже течности, контракција мишића и нервних сигнала, и кључан је за правилно функције срца.

Натријум: Неопходан за одржавање равнотеже течности, функције нерава и мишићних контракција, али превише овог минерала може довести до високог крвног притиска и других проблема.

Цинк: Утиче на имунолошку функцију, зарастање рана и синтезу ДНК и кључан је за правилан раст и развој.

Које витамине и минерале треба узимати

Можете добити све есенцијалне витамине и минерале који су потребни кроз уравнотежену, здраву исхрану. У ствари, то је најбољи начин да осигурате да тело апсорбује ове важне хранљиве материје. Повремено може имати смисла да узимате суплементе, али то увек треба да урадите након разговора са својим лекаром, пише Кливленд клиника.