Mушкарци су спремни на велике ризике због женског гласа, каже студија

Од величанственог удварања путем плеса па до Тројанског рата, мушкарци су склони да раде прилично чудне ствари како би импресионирали жену. Ипак, до које мере ће ићи да освоје своју даму зависи и од њених заводљивих способности, а изгледа да су у одређеним ситуацијама мушкарци спремни на велики ризик због жена, посебно због оних са високим гласом, показује ново истраживање.

Мушкарци су спремнији да се упусте у ризичне ситуације због жена са високим гласом, али само ако она показује интересовање или одобрава такво понашање, резултати су студије објављена у часопису Personality and Individual Differences. Додатни тестови су открили да, када жене нису заинтересоване, мушкарци имају тенденцију да се понашају опрезније.

Претходна истраживања о атрактивности женског гласа открила су да мушкарци преферирају жене са високим, живахним гласом у поређењу са оним које говоре дубљим, заводљивим тоном. У новој студији, истраживачи у Кини су отишли корак даље питајући до које мере мушкарци траже такве жене.

"Ова студија показује да на индивидуалну психологију и понашање не утичу само еволуциони фактори, већ значајно и социокултурни контекст у коме се развијају. Ризично понашање код мушкараца показује осетљивост на ситуацију и резултат је како природних тако и културних адаптација", закључили су аутори студије у свом извештају.

Како је текла студија

Научници су спровели два експеримента у којима су мушкарци учествовали у хипотетичким сценаријима у виртуелној реалности, где су добијали упутства од женског гласа са високим или ниским тоном. Први тест је укључивао симулацију вожње где је женски глас давао навигациона упутства, а мушкарци су имали могућност да или успоре или прођу кроз жуто светло на семафору.

Други тест је подигао улог. Две групе мушкараца су слушале маркетиншку презентацију коју су говориле жене. Након презентације, оцењивали су атрактивност гласа.

Затим су добили изјаве о женским преференцама. Сваки мушкарац је примио једну од две поруке: да жене желе мушкарце који су "храбри, снажни, здрави, спортски настројени и мушкобањасти" или "стрпљиви, оријентисани на породицу, љубазни, пажљиви и зрели" - једна порука је подстицала ризично понашање, док је друга одвраћала од њега.

На крају, мушкарци су ставили опрему за виртуелну реалност и добили задатак да пређу трометарску даску која је висила са дигиталне зграде. Брзина којом су завршили задатак сматрана је мером њиховог ризичног понашања.

Резултати оба теста су показали да су мушкарци били спремни да преузму веће ризике под утицајем високог женског гласа. Међутим, једини сценарио у коме високи глас није имао утицаја на ризично понашање био је онај у којем су мушкарци били информисани да жене више воле мушкарце који су опрезнији, пише Њујорк пост.