Колико често треба да мењате четкицу за зубе - можда је ипак користите дуже него што треба

Сви знамо да треба да перемо зубе два пута дневно, али колико често заиста треба да мењамо четкицу за зубе?

Прање зуба је брз и једноставан начин да утичемо на наше орално здравље, уклонимо плак и меке наслаге и смањимо ризик од болести десни. Стоматолози препоручују прање зуба два минута два пута дневно и одабир четкице за зубе са меким влакнима. Да би зуби били здрави, поред редовног прања, потребно је користити конац, ограничити слаткише, газирана пића и неопходно је да редовно посећујемо зубара.

Временом, четкица за зубе може постати контаминирана бактеријама, остацима хране, крвљу и пљувачком. Зато, да би четкица била што ефикаснија, потребно је да има квалитетне длачице које нису истрошене.

Ипак, када је време да заменимо четкицу за зубе?

Редовно прање квалитетном четкицом за зубе је важан начин за превенцију и лечење упале десни, најраније фазе пародонталне болести. Стоматолози препоручују замену четкице за зубе свака три до четири месеца. Међутим, важније је обратити пажњу на знаке који указују да је четкице спремана да се баци, а не на то колико је стара, пише Вели вел хелт.

Знакови који указују да је четкица спремна да се замени новом су длачице које су распршене преко ширине основе четкице за зубе, или су закрвљене или меке на додир.

Такође, што се тиче електричних четкица за зубе, треба заменити главу овог уређаја на свака три месеца.

Који су могући ризици

Чекиње које су превише мекане или раширене не могу ефикасно уклонити плак и меке остатке са зуба. Временом, плак и остаци се накупљају, што доводи до каријеса, гингивитиса и других оралних здравствених проблема. Поред мењања четкице за зубе свака три до четири месеца, треба је држати на отвореном пулту, а не у затвореној кутији, такође увек је темељно испрати водом и не потапати је у водицу за испирање уста или раствор за дезинфекцију.