Магазин

Дама у црном: Како је непозвана гошћа на царском венчању прорекла судбину младенаца

До свечаног појављивања младенаца, руског царевића Александра II и његове будуће супруге Марије Александровне, остало је свега неколико минута. Црква у Зимском дворцу била је дупке пуна, а гости су са нестрпљењем ишчекивали почетак свечаности. Међутим, у последњем тренутку радост квари непозвана гошћа - жена завијена у црно.
Дама у црном: Како је непозвана гошћа на царском венчању прорекла судбину младенаца© DALL-E by ChatGPT

Венчање царевића Александра II и Марије Александровне било је догађај године, на коме се уз присуство многобројних званица прослављала љубав. За ову свечаност царски двор Романових се припремао неколико месеци унапред, а све је било промишљено до најситнијих детаља. Све, осим једног - у Зимски дворац некако се ушуњала непозвана гошћа, која је својом појавом слутила на невољу.

Непозвана гошћа је нарушила мир

Даму у хаљини, обавијену чипканим огртачем црне боје, приметили су у гужви званица чувари, који су "патролирали" Зимским дворцем мотрећи на ред и мир. Чим су је спазили, они су јој одмах пришли, наредивши јој да своју неумесну, па чак и скандалозну тоалету моментално скине, јер асоцира на несрећу и смрт. Жена је послушала наређење, али само делимично, дрско пребацивши огртач преко руке, тако да се црнина и даље јасно види.

Сматра се да овај инцидент није могао бити случајност. Пошто је свака мање или више образована дама средином 19. века знала да црна одећаније прикладна на венчању.

Сви су се питали како је жена ушла у дворац

Сви који су гошћу приметили имали су само два питања: прво - како је непозната жена сва у црном уопште успела да уђе у замак, ако је присуство свечаности било омогућено само члановима царске династије и најближим пријатељима, а дрес-код строго конролисан на улазу? И друго - ко је та сумњива дама, којој породици припада и да ли је дошла у пратњи неког пријатеља (односно помагача) или сама?

Тајна тоалете је откривена, али мотив никада није 

Имајући у виду строгу контролу на улазу у дворац, преостајао је само једна логичан закључак: непозвана гошћа је дошла сама, а свој "баксузни" огртач унела је са собом испод хаљине, како би га огрнула тик пред излазак младенаца. И то са једним циљем - да судбину њиховог брака већ у првим тренуцима "запечати". Шта је био мотив - љубомора или нешто друго - никада није откривено.

Брак је и заиста кренуо низбрдо, а многи за то криве даму у црном

Иако ни царевић ни његова супруга непознату даму у црном нису приметили током давања брачних завета, негативна енергија коју је она својом појавом унела у дворац одразила се и на младенце и њихов брак. Теоретичари завере и дан данас тврде да је управо због непозване гошће заједнички живот Александра II и Марије Александровне био врло нескладан, пун прељуба и разочарања.

Будућа царица је неколико дана пред венчање наслутила невољу

Неколико дана пре свечаности, будућа царица је предосетила да ће нешто кренути по злу, а своје стрепње поделила са својим братом. "Све више се ближи тај дан. Ах, Карл! Још само 5 дана! То је страшно! Данас сам посебно тужна: имам осећај тежине у грудима, плакала бих, али ни то не могу", писала је она у писму брату. Изгледа да је осећај није преварио.

image