Научници учинили немогуће: Из семенке старе 1.000 година никло је дрво које се спомиње у Библији

Готово читав један миленијум у Јудејској пустињи лежала је семенка непознатог дрвета, која је, од како је откривена, интригирала научнике. Након скоро 14 година истраживања, они су успели не само да открију о којој биљци је реч, већ и да је "дигну из мртвих". Дрво које је израсло из семенке могло би припадати изгубљеној лози која се помиње у Библији, кажу научници.

Мала, потпуно сасушена семенка величине тек нешто више од једног и по центиметра откривена је крајем 80-их година прошлог века, у пећини у сред Јудејске пустиње, смештеној у срцу Блиског Истока. Када је пронађена, она није давала никакве "знакове живота", нити по изгледу подсећала било коју семенку познату научницима.

Истраживачи сматрају да би потпуно развијен примерак могао бити извор библијског "цори" - смоластог екстракта повезаног са лечењем у књизи Постања, Јеремији и Језекиљу.

"Идентитет библијског 'цори' дуго је био предмет расправа", написали су истраживачи у студији. Супстанца је повезана са историјском регијом Гилеад, која се налази источно од реке Јордан између реке Јармук и северног краја Мртвог мора. Сада, оживљавањем ове семенке, тим научника мисли да је коначно решио мистерију која стоји иза овог библијског балзама.

ДНК анализа и радиоугљеничне анализе откриле су старост и порекло семенке

Користећи најсавременије технике ДНК, хемијских и радиоугљеничних анализа, научници су успели да открију да мистериозна семенка датира из периода између 993. и 1202. године наше ере, као и да највероватније припада роду дрвећа Commiphora, а породици смирне и тамјана.

Дрвеће из ове породице углавном је заступљено на просторима Африке, Мадагаскара и Арапског полуострва, али којој тачно врсти припада пронађена семенка још увек се не може са сигурношћу рећи. За то ће научници морати да се стрпе још коју годину.

Од семенке до импозантног дрвета 

Истраживачима је било потребно дугих 14 година да потпуно сасушену семенку препороде", а данас, након толико уложеног труда и времена, дрво које је из ње изникло изгледа заиста задивљујуће. "Шиба", како су је од милоште назвали научници, висока је читава 3 метра, а њен највећи адут је њена бујна крошња јарко зелене боје.

Анализе су показале да дрво има мноштво лековитих својстава захваљујући високом садржају пентацикличних тритерпеноида - биолошки активних једињења која имају антиоксидативна, антиинфламанторна и антиканцерогена дејства. Научници су испрва веровали да је у питању дрво од којег се правио "Јудејски балзам", али је недостатак ароматичних једињења ову теорију брзо оповргао.

Дрво које је израсло из семенке се спомињало у Библији

Импресивне исцелитељске моћи смоле овог дрвета спомињу се у Библији - у књизи Постања и књигама пророка Јеремије и Језекиља, а познато је да се она користила и као важан елемент бројних религиозних обреда. 

"Наши налази показују да Шиба може представљати изумрлу или истребљену биљку пореклом из овог региона, чија је смола "цори" спомињана у библијским текстовима и описивана као врло лековита и без мириса", написали су научници у студији коју је пренео портал Лајв Сајенс.