Магазин

Зоолошки врт враћа џиновске панде у Кину зато што супрескупе за држање

Финска ће вратити две џиновске панде у Кину у новембру, више од осам година пре времена, пошто зоолошки врт у коме живе више не може да приушти њихово одржавање, рекао је за Ројтерс председник одбора зоолошког врта.
Зоолошки врт враћа џиновске панде у Кину зато што супрескупе за држање© Unsplash/ Lukas W.

Панде по имену Луми и Пири, донете су у Финску у јануару 2018. године, месецима након што је кинески председник Си Ђинпинг посетио ту земљу и потписао заједнички споразум о заштити животиња. Споразум је био закључен на боравак од 15 година, али уместо тога панде ће ускоро отићи у једномесечни карантин пре него што буду послате назад у Кину, каже зоолошки врт Ахтари, садашњи дом панди.

Од свог оснивања 1949. године, Кина је послала панде у стране зоолошке вртове како би ојачала трговинске везе.

Зоолошки врт је уложио више од осам милиона евра у објекат у којем живе животиње и суочио се са годишњим трошковима од 1,5 милиона евра за њихово одржавање.

Зоолошки врт у Финској се надао да ће панде привући посетиоце, али је прошле године саопштено да су уместо тога нагомилани дугови.

Растућа инфлација је повећала трошкове, саопштио је зоолошки врт, а финска влада је 2023. одбацила молбе за државно финансирање.

Преговори о враћању животиња трајали су три године.

Повратак панди је пословна одлука коју је донео зоолошки врт, а која није укључивала финску владу и не би требало да утиче на односе две земље, рекао је портпарол финског Министарства спољних послова.

Кинеска амбасада у Хелсинкију није одговорила на захтев за коментар.

image