Магазин

Свако треће дете у свету је кратковидо, показује студија

Мобилни телефони и време проведено искред екрана су узели маха у сваком погледу, а најновије истраживање предочава алармантан податак - више од трећине деце широм света било је кратковидо 2023. године, а овај проценат ће порасти на скоро 40 одсто до 2050. године. Истраживачи који су радили на глобалној анализи кажу да је "локдаун" за време Ковида 19 имао негативан утицај на вид јер су деца проводила више времена пред екранима, а мање на отвореном.
Свако треће дете у свету је кратковидо, показује студија© Andrea Piacquadio/pexels

Кратковидост или миопија се односи на то када су ближи објекти јасни, али удаљени замагљени. Примећено је да је дошло до значајног пораста кратковидости међу децом и адолесцентима у последњих 30 година - са 24 одсто у 1990. на скоро 36 одсто у 2023. години, наводи се у чланку објављеном у British Journal of Ophthalmology.

"Кратковидост се данас појавила као главни проблем јавног здравља, са упечатљивим доказима о брзом порасту њене преваленције, посебно у земљама југоисточне Азије као што су Сингапур, Кина и Тајван", наводи се и открива да деца из источне Азије имају највећа стопа кратковидости.

Ово би могло бити делимично због чињенице да деца из источне Азије почињу формално образовање 2 или 3 године, раније него деца у другим регионима, кажу истраживачи.

Јапан је на врху листе, са 86 одсто кратковиде деце, а следи Јужна Кореја са 74 одсто.

Млађа деца су била подложнија факторима животне средине него одрасли и то је посебно значајно за децу предшколског узраста, јер се налазе у критичном периоду визуелног развоја, наглашавају истраживачи.

Предвиђа се да ће преваленција миопије наставити да расте међу децом и адолесцентима, достижући 36,6 одсто 2040. и 39,8 одсто 2050. године, пише Си-Ен-Ен.

Шта урадити

Истраживачи препоручују да млади људи почну да развију навику редовног практиковања мера заштите очију.

"Студенти би такође требало да повећају количину времена које проводе на физичке активности и смање време које проводе испред телевизора, на телефону, смање играње игрица и сурфовање интернетом", саветују научници.

Правило 20-20-20

Сати и сати испред екрана могу изазвати напрезање и сувоћу очију. Доктори предлажу да следимо "правило 20-20-20".

"Правите паузе од 20 секунди сваких 20 минута да бисте погледали 20 стопа (око 6 метара) од свог уређаја. Фокусирајте се на опуштање очију и трептање. Повремена употреба вештачких суза, може помоћи код сувог ока", саветује др Бенџамин Ботсфорд.

Доктор напомиње да је боравак на отвореном добро за очи, јер је "у корелацији са смањеном учесталошћу кратковидости у детињству".

image