Магазин

Час вруће, час хладно: Како јесења осцилације температуре утичу на здравље

Док је јесен повезана са опадањем лишћа и свежим временом, такође са њом почињу учесталије осцилације темературе. Другим речима, неколико дана ћемо провести у кратким рукавима, а затим ћемо прећи у зимске џемпере и фармерицаме и то све у току исте недеље. Како ова варирања утичу на здравље?
Час вруће, час хладно: Како јесења осцилације температуре утичу на здравље© Andrea Piacquadio/pexels

Јесен означава почетак сезоне респираторних вируса и осцилације у темератури због чега је разумљиво да се запитате како ово непредвидиво време утиче на тело. Ризик од развоја низа болести у ово доба године је већи него иначе, јасни су лекари.

Повећавају се шансе за вирусе

Нисте једини који изненада има симптоме налик прехлади у ово доба године. "Већина људи ће вероватно имати прехладу у јесен и зиму, иако је то више индиректна последица временских прилика. Промене температуре не утичу директно на здравље што се тиче заразних болести, али како улазите у хладније месеце, проводите више времена у затвореном простору, где сте подложнији вирусима", каже др Томас Русо, а преноси Јаху.

Проблеми са дисањем

Колебања темературе могу бити повезане са погоршањем квалитета ваздуха. Такође, и сезона алергија је наглашена, а посебан проблем могу да имају особе које пате од астме.

Свраб и црвенило на кожи

Промене у температури утичу на многа хронична стања, укључујући екцем, наглашавају доктори. То може довести да људи са овим стањем имају већи ризик од непријатних симптома као што су свраб, сува и црвена кожа.

Није изненађујуће да особе које немају проблема са кожом, при осилацијама, примећују промену у еластичности и текстури коже.

Шта урадити када осцилирају темературе

Када је у питању одржавање здравља у непредвидивим временским условима, лекари препоручују да се потрудите да пазите на прогнозу и квалитет ваздуха. "Проверите квалитет ваздуха пре изласка напоље и ограничите време ако је лош или су температуре високе. Ако имате астму, наглашавам важност употребе превентивних и контролних лекова према упутствима вашег лекара. Алергије и астма које су добро контролисане су мање вероватно да ће букнути, чак и када ове промене дођу", каже др Аманда Дилгер.

У овом периоду неопходно је да бидете хидрирани, користите филтере и пречишћиваче ваздуха како бисте побољшали квалитет ваздуха у затвореном простору: "Хигијена руку, ограничавање контакта са људима који су очигледно болесни такође могу помоћи да останете здрави", саветује др Томас Русо. 

image