Маск уводи велику промену која се многима неће допасти: "Блокирање налога апсолутно нема смисла"

Власник друштвене мреже Икс, бизнисмен Илон Маск, најавио је значајне промене на својој друштвеној мрежи, које ће се првенствено односити на функцију блокирања корисничких налога. Одлука да се блокирање од сада односи само на личну комуникацију двоје корисника узбуркала је мреже, а многи сматрају да је она врло погрешна. Икс ће омогућити људима које сте блокирали да виде ваше објаве.

До сада блокирани корисници нису имали имали могућност да виде налог особе која их је блокирала нити њене објаве, као ни да ступају у било какву интеракцију са њима путем коментарисања постова или писања приватних порука - све што се на екрану приказивало приликом претраживања налога била је порука "Овај корисник вас је блокирао".

Опција блокирања корисника мења рухо

Сада Маск делимично модификује ову функцију, допуштајући корисницима да ипак виде објаве особа које су их блокирале. "Функција блокирања омогућаваће корисницима да виде објаве на корисничким налозима који су их блокирали, али не и да имају било какву интеракцију са њима", написао је Илон Маск на свом профилу на овој мрежи.

Како преноси портал The Verge, ова промена је најављена сада јер корисници свакако имају могућност да "заобиђу" постојећа ограничења и виде садржај који објављују налози који су их блокирали користећи своје друге налоге или претражујући жељени профил након одјављивања са платформе.

Промене у начину блокирања Маск је и раније најавио

Маск је на идеју да промени подразумевани начин блокирања корисника дошао још пре више од годину дана, када је истакао да по његовом мишљењу та функција апсолутно нема смисла, осим када је реч о интеракцији између двоје корисника путем приватних порука.

У мају текуће године та идеја је поново заживела, али се датум њене реализације све до сада није прецизно знао. Сада се новина постепено имплементира широм платформе, а у скорије време требало би да почне да се примењује на све кориснике популарне друштвене мреже.

Одлука Маска наишла на негодовање корисника

Због ове новине многи корисници Икса су врло незадовољни, па чак и забринути. "Мислим да је ово јако лоша идеја. Постоји небројано много разлога због којих неко можда не жели да се његове објаве јавно виде. Постоје неке заиста лоше фигуре на друштвеним мрежама, нажалост", написао је британски репер Зуби.

Да ли је ово само још једна у низу лоших одлука Маска или ће ипак модификације у начину блокирања корисника имати и неки позитиван учинак видеће се након неколико месеци, када она буде имплементирана код свих корисника и када се анализирају последице делимичног приступа блокираним налозима.