Како да престанете да проверавате телефон на сваких 10 секунди

Стојите у реду у продавници или чекате лифт. Имате минут времена, али пре него што уопште схватите шта радите, већ сте извадили телефон и почели несвесно да листате ТикТок или Инстаграм. Звучи познато? Наравно да јесте, те се намеће питање како да престанемо са овом навиком?

У превозу, продавницама, шетњама, људи око вас, а и ви сами, држе телефоне, проверавају поруке, прелећу кроз "фид" Инстаграма. Али зашто то сви радимо?

"То није чак ни нагон. Нема намере. Проверавање телефона често је аутоматско", каже професор Адријан Ворд.

Велики број истраживања показују да многи људи то раде: У малом експерименту из 2022. године, само 11 одсто људи проверава телефон само када чује нотификацију. У осталих 89 одсто случајева, људи су проверавали своје телефоне без икаквог повода, често не размишљајући зашто то раде", запажа предавач Макси Хајтмајер.

Зашто вас телефон привлачи

"У данашњем свету, који је потпуно повезан, толико смо навикли на сталну стимулацију да се осећамо нелагодно када не радимо ништа, чак и неколико секунди", сматра Хајтмајер, а пише Тајм.

Телефони могу бити ефикасни у ублажавању такве нелагоде: "Баш као што дете носи играчку или ћебе да би се осећало сигурно, одрасли налазе утеху у константном, познатом присуству својих телефона. Можда се ослањате намерно на свој 'дигитални умиривач' - када сте сами на забави и осећате се непријатно или једноставно зато што сте навикли да увек имате нешто што ће вам заокупити ум", каже Мелумад.

Ворд телефоне назива "супернормалним стимулусом", односно нечим "што превазилази све са чиме смо еволуирали да се суочимо или доносимо одлуке". Мозгови су програмирани да траже награде попут знања, забаве и социјалне повезаности, што је било много теже наћи пре него што смо имали мале рачунаре на дохват руке. Сада, када су ту, телефони су заправо неограничен извор информација и забаве за мозгове, непрестано пружајући оно што желите. Наравно да умови не могу да се одупру.

Нека истраживања сугеришу да бесциљно скроловање и коришћење телефона утиче на то да вам буде још досадније. Само узимање уређаја даје утисак да нешто радите и ствара осећај да је то нешто вредније од онога што се дешава у стварном свету. "Осим ако оно што тренутно радите није најзанимљивија ствар, ваш телефон ће вероватно представљати бољу алтернативу," каже Ворд.

Како контролисати навику проверавања телефона

Ако желите да прекинете навику сталног проверавања, мораћете да радите на томе. Што сте више тренирали мозак да очекује сталне дистракције, теже ће вам бити да прекинете компулсију. Али могуће је, сматрају стручњаци.

Само присуство телефона у вашој близини, чак и ако не добијате нотификације, ствара потребу да проверите телефон, говоре студије.

"Не морате одмах прекинути коришћење телефона. Почните тако што ћете бити без телефона на одређене периоде", каже Ворд.

Развијање свести такође помаже. Обратите пажњу на то како различите врсте коришћења паметног телефона утичу на ваше расположење, саветује Мелумад. Читање вести на телефону, на пример, може изазвати другачије осећаје него бесциљно скроловање.

"Ако приметите да прелазите кроз ТикТок снимке, а да их уопште не упијате, одвојите тренутак да се запитате шта покреће ваше понашање", предлаже Кејти Там, постдокторска стипендисткиња на Универзитету у Торонту.

Промена начина размишљања, тако да коришћење телефона не доживљавате као лек, већ као ослонац, може олакшати да га не користите често.

Колико је лоше то што смо стално на телефонима

Одговор је сложен, слажу се стручњаци.

"Алармантно је рећи да су телефони лоши и да стварају зависност", каже Мелумад. Телефони вас могу повезати са проблематичним садржајем, било да га намерно тражите или не, и постоје валидни аргументи око губитка способности да не радимо ништа. Али, неки аспекти коришћења телефона такође могу бити корисни. Нема ничег проблематичног у томе да се смирите слањем поруке пријатељу или гледањем смешног видеа након стресног дана на послу.

"Брза провера телефона вероватно не штети мозгу", слаже се Хајтмајер. Али Ворд сматра да треба имати на уму да се све те мале провере сабирају.