Магазин

Враћа се закон из Мусолинијевог доба: Италијански ученици могу пасти разред због лошег владања

Италија је поново увела оштру меру обарања ученика због лошег владања, враћајући политику која је први пут уведена током Мусолинијевог режима. Нови закон дозвољава школама да ученике основних и средњих школа, који добију слабе оцене из владања, обарају без обзира на њихов академски успех. Овај потез је одговор на растућу агресију према наставницима, са повећањем инцидената за више од 110 посто од почетка године, а предвиђа и казне до 10.000 евра за насилничко понашање ученика или родитеља.
Враћа се закон из Мусолинијевог доба: Италијански ученици могу пасти разред због лошег владања© Freepik

Овај закон даје школама овлашћење да обарају ученике искључиво на основу њиховог понашања. Политика "оцена из владање", слична мери коју је први пут увела влада Бенита Мусолинија 1924. године, део је закона о образовању који је у среду одобрен у парламенту. 

Ученици основних и средњих школа који из владања добију оцену пет или мање од максималних 10, пашће годину и мораће да је понављају, чак и ако су им академски резултати добри. Средњошколци који добију шестицу из владања мораће да полажу тест из грађанског васпитања. Оцене из владања такође ће у великој мери утицати на полагање завршног испита, познатог као maturità.

"Реформа оцена из владање враћа значај индивидуалне одговорности, ставља поштовање људи и јавних добара у центар и враћа ауторитет наставника," изјавио је Ђузепе Валдитара, министар образовања у влади Ђорђе Мелони.

Мелони је раније изјавила да ће ова промена "вратити поштовање" у школе.

Уведене су и казне од 500 до 10.000 евра за акт агресије или насиља према школском особљу.

Италијанско удружење просветара АНП подржало је усвајање закона. Од почетка ове године дошло је до драстичног повећања броја инцидената у односу на прошлу - чак 110 одсто.

У многим случајевима наставници су морали да траже медицинску помоћ, док су у другим починиоци били родитељи ученика. Често долази и до сукоба између ученика и наставника због коришћења мобилних телефона на часу.

"Ученици треба да треба да буду позвани на одговорност и да сносе последице својих поступака", изјавио је је Антонело Ђанели, председник АНП-а.

Ипак, координатор Националног удружења ученика Томасо Мартели оценио је да је ова мера усмерена само на "јачање ауторитативне и казнене културе".

Првобитни закон из Мусолинијевог периода био је на снази до средине 1970-их, пре него што је укинут у основним и средњим школама након студентских протеста. Модификована је током година пре него што је потпуно укинута у свим школама 2000. године, пише Гардијан.

image