Археолози су пре две деценије открили загонетни материјал који се налазио на неколико мумија сахрањених на гробљу на северозападу Кине, а сада ДНК тестови указују да је мистериозна супстанца кефир сир и да је произведен коришћењем крављег и козјег сира, наводи се у студији објављеној у часопису Cell.
Сир је садржао неколико бактеријских и гљивичних врста, укључујући Lactobacillus kefiranofaciens и Pichia kudriavzevii, које се обе налазе у савременим кефир зрнима. Ова зрна су симбиотичке културе које се састоје од мешавине бактерија и квасца, који ферментирају млеко у сир, слично стартеру за кисело тесто, наводи се у саопштењу.
"Ово је најстарији познати узорак сира који је икада откривен у свету. Храна попут сира је изузетно тешка за очување током хиљада година, што чини ову прилику ретком и вредном", рекла је Кјаомеи Фу, главна ауторка студије и палеонтолог, а пише Лајв Сајанс.
Додала је да "детаљно проучавање древног сира може помоћи у бољем разумевању исхране и културе наших предака".
Истраживачи су такође утврдили да су зрна L. kefiranofaciens блиско повезана са сличним из Тибета. Секвенцирајући бактеријске гене, истраживачи су могли да "прате како су пробиотске бактерије еволуирале током последњих 3.600 година".
"Наше посматрање сугерише да се кефир култура одржавала на северозападу Кине од бронзаног доба. Можемо да посматрамо како је једна бактерија еволуирала. Штавише, проучавањем млечних производа, добили смо јаснију слику о древном људском животу и њиховим интеракцијама са светом", рекла је Фу.