Да ли су игрице за ментално "разгибавање" заиста делотворне

Савремене технологије изнедриле су мноштво игрица које наводно побољшавају мождане функције. Научницима је ова тема била посебно интересантна, па су одлучили да истраже да ли је то заиста тако. И - изненадили су се.

Развојне игрице попут слагалица судоку, различитих врста мозгалица, слагања коцкица, проналажења разлика на двема фотографијама и слично у последњих неколико година посебно су популарне међу миленијалцима и припадницима нешто старијих генерација. Неки би рекли да одржавање мождане активности на овај начин може имати позитиван учинак на когнитивние функције, али научници сматрају потпуно другачије. И за то имају добар разлог.

Развојне игрице немају никакав учинак на когнитивне функције

Једно од највећих истраживања у овој области показало је да "тренирање мозга" играњем развојних игрица нема практично никакав учинак. Ову тврдњу когнитивни неуролог Боби Стојаноски и његов тим поткрепили су и резултатима тестова чак 7.500 добровољаца који су редовно играли игрице које наводно побољшавају мождане функције.  "Овакво тренирање мозга ни на који начин није повезано са когнитивним способностима", навели су стручњаци, а пренео портал ТекИнсајдер. 

Чак 12 когнитивних тестова потврдило је ову теорију стручњака

Како би дошли до ове теорије, научници су добровољцима дали чак 12 когнитивних тестова, које су они решавали пре експеримента током кога су "тренирали" мозак играјући игрице, и после. Оцењивале су се меморија, брзина размишљања и вервалне способности испитаника. Када су истраживачи упоредили резултате тестова пре и после играња игрица, открили су да љубитељи мозгалица и других сличних игрица нису ни на који начин напредовали.

Заборавите на игрице: Мозак се најбоље "тренира" на овај начин

По речима стручњака, они који желе да "тренирају" свој мозак и одрже когнитивне функције на завидном нивоу током читавог животног века, требало би да фокус ставе на реални свет. "Неупоредиво је боље вежбати мозак решавајући реалне, па чак и мале дневне задатке, него седети са телефоном у рукама или за рачунаром играјући игрице", закључила је Елизабет Стајн-Мороу са Универзитета Илиноис.