Почела је сезона дуња - "краљица јесени" које имају бројне здравствене предности

Укусне, ароматичне, богате витаминима, минералима и дургим хранљивим материјама, дуње су идеалан избор за хладније јесење дане. Било да их једете свеже, додајете у компот или од њих правите слатко, оне би у овом периоду обавезно требало да буду уврштене у редовну исхрану.

О здравственим предностима дуње знали су још древни Грци и Римљани, који су ову воћку узгајали и величали као симбол здравља, плодности и љубави. У народној медицини дуње се и данас често употребљавају, а и научници ове блиске "рођаке" јабука и крушкака сматрају правим избором за јесење дане. Због чега? Има чак 8 разлога за то!

Дуње су богате нутријентима

У само једном плоду ове воћке средње величине садржи се мноштво корисних материја: 0,3 грама протеина, 14 грама угљених хидрата,скоро 2 грама влакана, као и витамини Ц, Б1 и Б6. Осим тога, дуње су богате и гвожђем, бакром, калијумом и магнезијумом. Без обзира на то што могу много тога да понуде, дуње су и изузетно нискокалоричне, захваљујући чему су идеалне и за оне који држе дијету.

Пуне су антиоксиданаса

Актиоксиданси су задужени за смањење метаболичког стреса, ублажавање инфламанторних процеса и заштиту ћелија организма од штетног утицаја слободних радикала. Студије су показале да су дуње богате флавоноидима попут кверцетина и кемфенола, захваљујући којима су одличан савезник у борби са упалама, које су у овом периоду године посебно актуелне код особа са слабијим имуним системом. 

Дуње се препоручују и трудницама 

Мучнине у првом триместру трудноће су веома честе, а поједина истраживања су показала да дуње могу бити природан лек за ову неугоднoст и неретко врло стресну појаву. Захваљујући доста високом садржају витамина Б6 ова воћка код појединих трудница може ублажити осећај мучнине и потребу за повраћањем, преноси портал Хелтлајн.

Могу ублажити проблеме са варењем

Дуње се јако дуго користе у народној медицини, а нарочито су препоручљиве за лечење проблематичних стања дигестивног тракта. Недавна истраживања показала су да екстракт овог воћа може предупредити развој запаљенских болести желуца и црева, попут улцерозног колитиса и смањити учесталост појављивања горушице.

Дуње штите и од алергијских реакција

Дуње могу донети олакшање симптома алергија, захваљујући својој способности потискивања активности ћелија имуног система које су одговорне за покретање алергијске реакције. Неке студије показале су да су дуње ефикасне и у борби с астмом, иако је за коначан закључак научника потребно још истраживања.