Водич за куповину воћа према саветима стручњака - како да увек буде зрело и сочно

Почетак јесени је савшено време за уживање у јабукама, крушкама, грожђу, смоквама, али и у воћу као што су киви, банане, ананас. Било да планирате да га поједете данас или га задржите за касније, ево како да сваки пут изаберете савршен производ.

Продавнице и пијаце су препуне воћа из целог света, које је обично шарено и привлачно, али можда уопште није зрело. За необучено око, зрела диња се не разликује од оне која неће бити за јело ни за недељу дана.

Како препознати да ли је плод идеалан за јело или је ипак незрео? Постоје универзални знаци на које треба обратити пажњу, као што су боја и мирис и уопштено говорећи, зрело воће је мирисно и наглашене боје, односно оне каква би требало да буде. Осим тога, постоје технике и стратегије за одређене плодове и ево које су.

Јабуке

Јабуке производе етилен као део процеса зрења и настављају да сазревају након брања. Исто важи и за крушку, брескву... : "Значи, уберете крушку, брескву, кајсију и оне ће се даље развијати. Не можете извадити шаргарепу из земље и натерати је да настави да зри", каже Франко Фубини, оснивач бренда Натура и аутор књиге "У потрази за савршеном бресквом".

Како да знате да је јабука зрела: "Јабуке које нађете у супермаркетима ће бити или у жутом или црвеном спектру. Уверите се да нема превише зелених површина, осим у случају, што је очигледно, зелених сорти. Посебно ово проверите на врху и на дну јабуке", појашава Фубини.

Фубини такође препоручује да јабуку лагано лупнете прстом и ослушнете: "Ако звучи као да ударате у дрво, онда је добро - хрскава је. Али, ако чујете туп ударац, онда није баш добра".

Што се тиче увозних јабука углавном сазревају вештачки, након брања: "Ако купујете воће из далеких крајева, оно ће сазрети на броду. Брод ће имати складиште са контролисаном атмосфером где ће ниво кисеоника бити смањен, а етилен убачен како би воће могло да сазри", наводи Гај Бартер, главни хортикултуриста Краљевског хортикултурног друштва.

Крушке

За разлику од већине воћа, крушке се намерно беру недовољно зреле и потом пролазе кроз процес дозревања. Крушке које купујете у продавницама често су још увек недозреле. "Када бирам крушку, купујем их неколико дана унапред како би им било омогућено да сазру код куће", каже стручњак Сара Џонсон.

Грожђе

Осим боје, тешко је рећи било шта о грожђу без пробања. "Можете ставити стабљику у боцу воде и грожђе ће се одржати прилично дуго, али вероватно неће моћи много да сазри без шећера из листова", истиче Бартер.

Авокадо

Добар трик за процењивање зрелости авокада је да одвојите петељку са врха и погледате боју: зелена значи зрео, жута значи недовољно зрео, а браон значи да је презрео и да смо закаснили.

Али сигурнији тест је благи притисак. "Само мора да буде веома нежна. Ако је заиста чврст и отпоран је, недозрео је", каже Џонсонова.

Банане

Банане у супермаркетима су увек оне које се беру зелене и сазревају у транзиту: "Покушавам да их купим када су жуте. Ако су зелене, стављам их у папирну кесу и одлажем у ормар где их нећу заборавити, а затим их проверавам сваких неколико дана", истиче Џонсонова.

Смокве

"Требало би да су у средини меке попут пекмеза, прилично тамне и сочне, а не суве", нагласила је Џонсонова. Али стање унутрашњости није увек видљиво споља. "Можете да осетите када нежно стиснете воће; требало би да буде заиста мекано, никако чврсто. Чак бих рекла да је понекад у реду ако видите да се на кори појављују мале пукотине, то је знак да воће почиње да омекшава", пише Гардијан.

Ананас

"Требало би да можете да ишчупате централни лист онда када је ананас зрео. Ипак, највише се ослањам на мирис. Ако дно јако и лепо мирише, спреман је за јело. Незрели ананас неће мирисати", каже кувар Роули Ли.

Лимун

Лимун који пронађете у супермаркету обично је у прихватљивим границама зрелости, свакако да треба да се уверите да не нема удубљења на кори и да плодови нису баш много тешки.