Магазин

Пикасо из подрума: Слика коју су хтели да баце јер је "ужасна" вреди 6 милиона евра

Трговац старим стварима пронашао је, чистећи подрум куће, оригинални портрет "Дора Мар" (Buste de femme), коју је насликао шпански сликар Пабло Пикасо. Портрет је деценијама висио у јефтином раму, а жена трговца је говорила да је "ужасан", док је породица размишљала да га се отараси.
Пикасо из подрума: Слика коју су хтели да баце јер је "ужасна" вреди 6 милиона евраGetty © Thierry Chesnot

Слика коју је продавац старих ствари пронашао док је рашчишћавао подрум једне куће на Каприју, а коју је његова жена редовно називала "ужасном", јесте оригиналан портрет Пабла Пикаса, потврдили су италијански стручњаци.

Након што је 1962. године случајно нашао слику у подруму куће, Италијан Луиђи Ло Росо понео је са собом у Помпеју, где је слика наредних неколико деценија висила на зиду у дневној соби, пише Гардијан.

Портрет (Buste de femme), за који се верује да је слика Пикасове љубавнице и музе, Доре Мар, у горњем левом углу има препознатљив потпис сликара, али Ло Росо није знао ко је он. Тек много година касније, када је његов син Андреа почео да се занима за слику и поставља питања, почеле су да се јављају сумње.

Породица је на крају тражила савет тима стручњака, укључујући и познатог детектива за уметност, Мауриција Сераћинија. Након дугогодишње сложене истраге, графолог Чинција Алтиери потврдила је да је потпис на слици, која је данас процењена на 6 милиона евра (5 милиона фунти), Пикасов.

"Мој отац је био са Каприја и скупљао је 'смеће' које би потом продавао. Пронашао је слику пре него што сам се уопште родио и није имао појма ко је Пикасо. Није био баш образована особа", рекао је Ло Росов син, Андреа и додао да је његова мајка желела да се отараси слике, јер јој је била "ужасна".

Сликар, који је умро 1973. године, често посећивао Капри и верује се да је слика настала између 1930. и 1936. године.
Пикасо је произвео више од 14.000 радова.

image