Магазин

Проглашена најлепша места у Европи, нека су из комшилука

Европи сигурно не фали задивљујуће лепоте, али како изабрати она која су заиста најлепша? Па, вероваћемо речима путописаца који су посетили фасцинантне пределе и места и одабрали оне која заиста одузимају дах. Међу њима су се нашле локације које су нашем комшилуку - Јајце, Мотовун, Госпа од Шкрпјела, али и Бледско језеро.
Проглашена најлепша места у Европи, нека су из комшилука© Andrii Volkov/pexels

Приче о изласку чамцима по скривеним језерима у Немачкој и поподневним сатима проведеним у шетњи улицама у Летонији су само од неких које су забележили путописци и о којима радо пишу и преносе читаоцима. Такође, потврђују да нису остали равнодушни пред осамљеним острвима, али ни пред препуним скијалиштима, као ни пред лепотама Јајцa или Бледа.

Путописици магазина Тајмаут су изабрали најлепша места у Европи, а нека су у нашој близини. 

1. Фјордови, Норвешка
2. Јајце, Босна и Херцеговина
3. Xerocambos Beach, Грчка
4. Alberta Street, Рига, Летонија
5. Бледско језеро, Словенија
6. Alberobello, Apulia, Италија
7. Vestmannaeyjar, Исланд
8. Royal Alcázar, Шпанија
9. Zermatt, Швајцарска
10. Dune du Pilat, Француска
11. Мотовун, Хрватска
12. Arrochar Alps, Шкотска
13. Госпа од Шкрпјела, Црна Гора
14. The Glyptoteket’s Winter Garden, Копенхаген, Данска
15. The Wilderness Road, Лапонија, Шведска
16. Schlachtensee, Немачка
17. Isola del Giglio, Тоскана, Италија
18. Jardim do Morro, Порто

Шта је одушевило путописце у Босни и Хецеговини, Хрватској, Црној Гори, Словенији

Што се тиче Јајце у Босни и Херцеговини, оно што опчињава је величанствени водопад Пливе висине 22 метра. Он ствара спектакуларан призор са уздигнутим градом који крунише тврђава, а која заузима важно место у дугој и богатој историји земље. Пливска језера и његове воденице налазе се непосредно изван града, док градска збирка отоманске архитектуре, хришћанских цркава и манастира, мистериозних катакомби и југословенске историје приказује Босну и Херцеговину у њеном најбољем светлу.

О Бледу је речено да одушевљава та стаклена вода која осликава дрвеће и зелене планине које окружују језеро и да очи одмах привлачи мало острво у центру језера, где се налази црква.

Мотовун у Хрватској, древно место у истарским брдима, има све што се може пожелети за сликовити европски градић. У њему су храна и пиће врхунски, а природа велелепна и очаравајућа.

Што се тиче Госпе од Шкрпјела у Црној Гори, малог острва које краси Бококоторски залив, описано је као симбол вере у Црној Гори и да се до њега може доћи из Пераста за само пар евра.

image