Игор Стравински и Коко Шанел: Интригантан однос који нико није успео да одгонетне до краја

"Сигуран сам да бих могао у њу да се заљубим", говорио је руски композитор Игор Стравински о чувеној креаторки Коко Шанел. Да ли је између њих и заиста планула љубав или је однос био ипак пријатељске природе?

Композитор, диригент, пијаниста, човек који је променио схватање музике почетком прошлог века, Игор Стравински, у мају 1913. године стигао је у Париз 

Повод је био и више него важан: премијера балета "Посвећење пролећа" у оквиру манифестације Руске сезоне, која је била веома посећена. Стравински је са нестрпљењем ишчекивао овације публике на крају представе али су оне изостале.

Штавише, посетиоци позоришта на Јелисејским Пољима били су видно разочарани и тек је неколицина похвалила музику композитора у успону из Русије. Међу њима била је и Габријел Бонер Шанел, која је и сама тек започињала своју каријеру у свету моде.

Сусрет Стравинског и Коко Шанел 

Након фијаска у Паризу, Стрависнки је желео само једно - да што пре напусти француску престоницу и спаси се бруке и срамоте. Жеља Габријел била је, пак, скроз другачија- nије је нимало узнемирила критика Парижана, напротив, била је одушевљена смелошћу и талентом аутора балета. Mаштала да упозна генија који је очарао својом музиком и покаже колико му се диви.

Њихов сусрет догодио се тек неколико година касније, када су обоје већ били јако познати у свету уметности: његова дела изазивала су одушевљење публике широм света, а Габријел је под псеудонимом Коко Шанел обликовала модну сцену и пркосила свим дотадашњим правилима креирајући храбре, ванвременске комаде за жене које имају сопствени стил. 

Блиски пријатељи или нешто више од тога

Након упознавања, Стравински и Шанел постали су јако блиски. Толико да је креаторка чак позвала композитора и његову породицу (супругу и четворо деце) да дођу код ње у Француску у госте на неограничено време. Позив је Стравински радо прихватио, будући да је и сам уживао у друштву креативне и надасве шармантне Коко.

Живећи заједно у њеној вили, њих двоје су из свог пријатељства црпели прегршт инспирације, непрекидно стварајући нова и нова ремек-дела, свакодневно тражили нове идеје, и можда их је управо то привлачило једно другом. Да ли је то била љубав, страст или пријатељство, ни данас није сасвим јасно.

Након неколико година живота у Француској, Стравински се са женом, која је у то време боловала од туберкулозе, и њихово четворо деце преселио у Сједињене Америчке Државе. Убрзо након тога, породица је запала у финансијске проблеме, а Стравински је почео чак и да пије јер није могао да се носи са болешћу жене.

Подршку у тим тренуцима, како емотивну, тако и финансијску, пружала му је његова блиска пријатељица Коко Шанел. Неколико година касније, Стравински је преминуо, а убрзо за њим је на онај свет отишла и креаторка. У њеном кревету пронађена је икона коју јој је руски композитор поклонио још на почетку пријатељства, а која је била само још један доказ колико су њих двоје били повезани.

О Стравинском и Коко Шанел се причало још дуго 

О односима Игора Стравинског и Коко Шанел наставило је да се прича још дуго након њихове смрти. Познаваоци лика и дела двоје уметника никада нису успели да се усагласе да ли је њихов однос био чисто пријатељски или је у питању била љубавна афера. Међутим, однос између двоје генијалних људи био је заснован на узајамној инспирацији и разумевању. Управо у периоду њихове блиске комуникације, Игор Стравински је направио револуцију у музици 20. века, а Коко Шанел је створила свој непоновљиви парфем "Chanel No. 5".

"Ту жену је обликовало време у коме је живела, али је она била од оних који су и сами креирали историју. Имала је несвакидашњи осећај за стил и увек и у свакој прилици пленила је женственошћу. Сигуран сам да бих могао у њу да се заљубим, али би ме она највероватније појела за доручак", говорио је својевремено композитор о Коко Шанел.