СЗО: Паметне телефоне треба контролисати као дуван

Државе треба да регулишу коришћење дигиталних уређаја, као што су смартфонови, строжом законском регулативом, попут оне за дуван, због сумње да изазивају проблематично понашање код младих које подсећа на зависност, саопштено је из Светске здравствене организације (СЗО). Истраживање је показало да више од 10 посто младих има потешкоћа да контролише коришћење друштвених мрежа.

Како је пренео Политико, представница СЗО Наташа Азопарди Мускат је рекла да је таква регулатива потребна да би се ограничили негативни утицаји на ментално здравље младих, који се шире преко друштвених мрежа и онлајн мрежа.

"Можда треба да размислимо о томе где би требало да се користе дигитални уређаји, а можда је време да почнемо да размишљамо и о местима где се одређени дигитални уређаји не смеју користити - као што смо забранили пушење на одређеним местима", рекла је она. "Све је више доказа да је проблематично понашање у играма и социјалним мрежама у порасту међу адолесцентима у Европи, државе би требале да имају инспирацију из других сфера јавног здравља где је законска регулатива помогла да се дефинишу потенцијално опасне навике, као што је закон о дувану", додала је.

Директор здравствене политике у земљама и системима СЗО у Европи Азопарди Мускат је за Политико рекла да би за сузбијање негативних утицаја уређаја као што је смартфон могле бити могле бити узете за пример мере које би укључивале старосне границе, контролисане цене, па чак и забрањене зоне, какве су коришћене приликом увођења забране пушења.

Други важан елемент би био да се осигура да деца и адолесценти - без обзира на њихово порекло, етничку припадност или друштвени статус - буду "образовани, опремљени (знањем) и оснажени", додала је она. Дајући им право знање "да управљају дигиталним светом и да не дозволе да дигитални свет управља њима".

Недавна студија СЗО на скоро 280 000 адолесцената старости од 11 до 15 година у Европи, Централној Азији и Канади открила је пораст проблематичне употребе игара и друштвених мрежа.

Више од 10 посто младих има потешкоћа да контролише коришћење друштвених мрежа, а девојчице (13 посто) чешће него дечаци (9 посто).

Поред тога, 12 посто је изложено ризику од проблематичног играња видео игара, при чему дечаци имају више него двоструко веће шансе да показују знаке зависности од игара него девојчице.