Магазин

Да ли треба узимати електролите да бисмо остали хидрирани

Вода је неопходна за већину наших телесних функција, као што је преношење хранљивих материја до ћелија и одржавање мозга "у форми". Чињеница је да је стално губимо знојењем, мокрењем, па чак и дисањем и неопходно је радити на томе да останемо хидрирани. Али, да ли је организму довољна само вода или су ипак неопходни и електролити?
Да ли треба узимати електролите да бисмо остали хидрирани© freepik

Колико често чујемо да треба да пијемо воду, свеже сокове и чајеве како бисмо остали хидрирани. Јасно је да је течност веома важна за организам, али колико су важни и електролити?

Они су кључни за хидратацију, углавном зато што побољшавају задржавање течности. "Већа количина електролита може омогућити да организам брже и ефикасније апсорбује течности из црева", каже Ким Барет, гастроинтестинални физиолог.

Натријум је најважнији електролит за одржавање хидратације. Када се унесе, он се задржава на спољашњој страни ћелија, где његов позитиван електрични набој привлачи молекуле воде у крвоток и ткива. Професор Крeјг Хорсвил, објашњава да вода богата натријумом која окружује ћелије подсећа на "морску воду коју смо понели са собом када су наши древни преци напустили океане и почели да живе на копну". Чињеница је да електролити помажу у одржавању здраве хидратације на ћелијском нивоу.

"Негативно наелектрисани електролит, хлорид, држи се за натријум, утичући на укупну равнотежу електролита", каже Хорсвил. Друге врсте, које се такође налазе у храни, спречавају превисок ниво натријума, што би могло довести до тога да тело задржи вишак воде, оптерећујући срце и бубреге. Калијум је електролит који утиче на бубреге да филтрирају свог "сланог рођака из крвотока": "Натријум, хлорид и калијум су примарни и треба их узети у обзир", истиче Хорсвил.

"Ако се ослањате само на обичну воду без ових електролита, почећете да добијате главобоље и грчеве у мишићима. На крају ће се развити озбиљнији здравствени проблеми", наглашава професор Ставрос Кавоурас, а пише Тајм. 

Коме су заиста потребни електролити

Испоставило се да су додаци електролита, популаризирани путем реклама које приказују знојем обливене професионалне спортисте, углавном корисни само за њих. Али ови суплементи такође су важни за оне који вежбају у одређеним ситуацијама. Битни су за људе који раде напољу током дана по великим врућини, као што су грађевински радници, достављачи, радницима на фармама.

"Када пешачите неколико сати по топлом дану, на пример, електролити би могли постати важни за одржавање оптималне хидратације", каже Кавоурас.

Колико електролита је потребно, посебно натријума

Нормални опсег натријума у ​​телу је минимум је 135 мг по литру крви, а максимум је само мало већи на 145 мг. Ретко се дешава да људи падну испод минимума, делом зато што су електролита тако обилни у храни, а делом зато што лагани зној садржи релативно мало електролита током повремених вежби.

"Осим ако не дође до значајних губитака електролита током болести или тешког, продуженог знојења, већина електролита се може надокнадити здравом исхраном", каже Милард-Стафорд.

Оптимизовати електролите

Када се вежба дуго, постоји много опција за повећање електролита, као што су пића, прахови или слане ужине.

Најбољи тип зависи од личних преференција. "Сви они улазе у ваш систем с истим резултатима, када се растворe у вашем цреву. Пића имају предност јер пружају и електролите и течности. Таблете и гелови су практичнији, али и даље морате унети течност у тело", објашњава Барет.

image