Магазин

У којим земљама запослени највише одмарају током године: Где је на мапи Србија, а где Русија

Ако сте икада помислили да имате мало дана годишњег одмора, замислите само како је запосленима у Микронезији, који са посла одсуствују само 9 дана годишње, не укључујући дане викенда. Наравно, постоји и друга крајност, где радници имају чак 53 дана годишње за одмор. У питању је једна блискоисточна земља, док за њом следи и једна европска.
У којим земљама запослени највише одмарају током године: Где је на мапи Србија, а где Русија© Canva / studioroman

У Србији је закон јасно дефинисао минимални број дана годишњег одмора које сваки запослени има право да користи током године. Поједине компаније на тих законских 20 дана додају и додатне дане, узимајући у обзир стручну спрему, године стажа и породични статус запослених.

Поред тога, ту су и државни и верски празници, за чије је обележавање предвиђено још најмање 10-ак дана током календарске године. Каква је ситуација у другим земљама света и где то највише запослени одмарају током године пренео је портал Резјуме, а ево о којим бројкама је реч.

Највише се одмара у Ирану, Сан Марину и Јемену

На самом светском врху по броју нерадних дана у години нашао се Иран, где радници имају укупно 53 слободна дана. Око половине нерадних дана (26) запослени имају по основу коришћења годишњег одмора, док је друга половина (преосталих 27 дана) "резервисана" за празнике и друга плаћена одсуства са посла.

На другом месту је Сан Марино, у коме запослени укупно одмарају 46 дана годишње (од чега је 26 дана годишњег одмора), док су нешто мање дарежљиви послодавци у Јемену, где запослени одсуствују са посла укупно 45 дана у години, од којих су 30 предвиђени као годишњи одмор. ТОП 5 "затварају" Андора и Бутан - у овим земљама запослени не раде 44 дана од 365, укључујући и празнике.

У овим земљама запослени имају најмање дана плаћеног одсуства

Друга крајност јесте Микронезија, земља у којој запослени имају најмање дана плаћеног одсуства са посла - укупно 9. Одмах за њом су и Науру и Сједињене Америчке Државе, где радници запослењем стичу права на тек 10 дана одмора током године, и то на рачун државних празника - годишњи одмор у овој земљи није законски регулисан. Нешто боља ситуација је у Палауу и Кирибатију, као и у Мексику и далекој Кини, где марљиви радници одмарају тек 16 дана горишње.

Запослени у Русији одмарају најмање 40 дана годишње

Запослени у Русији имају најмање 28 дана годишњег одмора. На ову бројку треба придодати и око 12 дана државних и верских празника који се обележавају нерадно, као што су Нова година, Божић, православна Нова година (који се неретко спајају) и Осми март. Укупно Руси током године не раде најмање 40 радних дана, што је око 30 процената више него запослени у Србији.

image