Сир једете на погрешан начин: Стручњаци откривају најчешће грешке у чувању и конзумирању

Сир је незаобилазна намирница на слављима, закускама, стављамо га у разне специјалитете, са њим сендвичи добијају скроз другу димензију. Овај млечни производ захтева мало посебније чување од пуког одлагања у фрижидер, кажу стручњаци и предлажу да обратимо пажњу на следеће ствари.

Изгледа да многи од нас једу сир на потпуно погрешан начин, али ту су стручњаци који ће објаснити како да у њему заиста уживамо. Ради се о "мајсторима сира" из британске Академије за сир, који откривају почетничке грешке у складиштењу ове намирнице, објашњавају да ли можемо да га једемо ако смо интолерантни на лактозу и колико је опасно јести га ако има плесни.

Које су најгоре грешке приликом конзумирања сира? 

Умотавање у фолију

Пластична фолија се не слаже најбоље са сиром. Препорука је да га умотамо у папир или да га чувамо у пластичној посуди са вентилацијом.

Чување у погрешном делу фрижидера

Никада не би требало остављати сир у главни одељак фрижидера, јер хладни ваздух који циркулише није његов пријатељ и исушиће га, наглашавају стручњаци и препоручују да га уместо тога одложимо у делу намењеном за салате где је влажније.

Замрзавање сира

Иако се технички могу замрзнути сви сиреви, то и није баш нешто што би требало да радимо. Замрзавање сира подразумева да ће мењати своју деликатну мешавину масти, протеина и воде и створиће се зрнаста, непријатна текстура.

Одсецање коре са сира

Одсецање коре са сира или бриа је дефинитивно нешто што не треба радити. Стручњаци кажу: "Кора већине занатских сирева је јестива, а што више сирева сазре споља ка унутра, укуси ће се развијати од центра ка споља. Дакле, биће потпуно другачији укус у средини".

Како је најбоље сервирати сир

Молекули масти се скупљају када је сир хладан, што отежава одређивање укуса, дакле температура утиче на текстуру сира. Сир не треба да се сервира превише хладан, тачније да из фрижидера иде у тањир - неопходно је да око сат времена пре сервирања стоји на собној темературу. Моцарела, рикота и млади козји сир не подлежу овом правилу и њима је довољно да ван фрижидера буду 30 минута и онда да се послуже.

Избегавање плесни

Све површинске плесни на тврдим сиревима могу се безбедно остругати, остављајући нам да уживамо у остатку. "Плесни у плавом сиру потичу од додатка Penicillium Roqueforti и безбедне су, а намерно су додате да помогну сиру да сазре и да му дају укус".

Што се тиче буђавих сирева или оних са расцветалом кором који су обично беле боје, нездрава кора ће изгледати жута, смеђа или сива, док би код чвршћих сирева могла би да почне да се ломи и постане љигава на додир".

Могу ли јести сир они који нису толерантни на лактозу

Већина сирева не садржи лактозу или има само трагове. Током процеса производње сира, бактерије млечне киселине, које се природно налазе у млеку, или их је додао произвођач сира, претварају лактозу у млечну киселину. У тврдим, одлежаним сиревима, као што су чедар, алпски сиреви практично нема лактозе. Сиреви које треба избегавати су високовлажни, свежи сиреви као што су моцарела, рикота и меки, кремасти сиреви, пише Дејли мејл.

Да ли је безбедно да труднице једу сир 

Јесте, али је битно бирати праву врсту. Тврди сиреви попут чедара и пармезана су најбезбеднији, док је мекане сиреве са високим садржајем влаге, попут брија, камамбера и оних са "лепљивом кором", боље избегавати због ризика од бактерије листерије.

Како направити савршен тањир са сиревима

Изабрати разноврсне врсте сира (3-5 врста) различитих текстура и укуса, и додати крекере, мед, воће, орахе.

Шта пити уз сир

Уз сир су бела вина бољи опција од црвених, јер танини у црвеним винима могу доминирати над укусом сира. Препоручљиви су ризлинг и пенушава вина.