Магазин

Које сувенире је забрањено износити из различитих земаља света

Куповина сувенира је традиција која се негује деценијама - упечатљиве фигурице, делиције из различитих крајева света или ручно рађени накит обично пазаримо како бисмо сачували успомену на леп одмор у некој земљи, али и да бисмо обрадовали најближе. Нажалост, на ову традицију цариници не гледају на исти начин, па се туристи због недовољне информисаности често нађу у проблему.
Које сувенире је забрањено износити из различитих земаља света© Canva / Gagliardi Photography

Савет стручњака је, када је превоз сувенира у питању, увек исти: пре него што напустите земљу у којој сте боравили као туриста, добро се упознајте са законом и правилима царинске контроле. Уколико нисте сигурни где да потражите неопходне информације, можете се обратити амбасади своје земље или конзулату, који ће вас упутити на праву адресу. Ипак, за најпопуларније дестинације правила су општепозната, али никада није згорег да их се присетимо.

Из Турске се не смеју извозити предмети који имају археолошки значај

Закони Турске налажу да је забрањено износити било које предмете који имају неки историјски или археолошки значај, укључујући и новчиће, фрагменте мозаика, керамичке предмете, старе књиге и рукописе и друге артефакте који представљају културно наслеђе те земље. Такође, забранен је и извоз злата и других драгоцених метала и камења у великим количинама.

Тајланд тежи ка очувању природних добара

Свака земља тежи ка томе да сачува своје културно, историјско и природно наслеђе, па ни Тајланд није изузетак. Цариници ће вам прогледати кроз прсте ако у коферу пронађу малу шкољку или камичак, али ако угледају корале, велике шкољке, делове древних мозаика или фрагменте камења из њихових храмова, тешко да ће дозволити да их превезете кући. Осим што ћете остати без сувенира, ризикујете и да добијете казну.

Из Италије ни случајно немојте носити сир

Италија годинама води љуту борбу за очување културног наслеђа, а све због туриста који на варварски начин покушавају да са одмора понесу делић богате историје ове земље. Покушаји да се преко границе превезу фрагменти древних мозаика или делови камења са познатих археолошких налазишта, као и јединствени сир "Касу марцу" са Сардиније, који у себи садржи ларве мува, биће строго санкционисани, а туристи врло вероватно и кривично гоњени.

Враћате се из Египта- ово никако не смете понети са собом кући

Из Египта је забрањено извозити било какве археолошке артефакте, укључујући и древне новчиће, папирус, мумије (вероватно ово никоме неће пасти на памет, али вреди напоменути). Забрана се односи како на купљене, тако и на пронађене предмете, а посебно оне набављене "на црно". Уколико цариници пронађу било шта од наведеног, новчана казна је још и најблажа - у појединим случајевима туриста може бити и задржан у притвору, па чак и бити осуђен на казну затвора у трајању од неколико година.

Уједињени Арапски Емирати имају врло ригорозна правила

Било какви предмети који се могу довести у везу са играма на срећу, као и филмови и часописи за одрасле, секс-играчке и друга сексуална помагала је у Уједињене Арапске Емирате забрањено увозити, али и из њих извозити. Уколико цариници посумњају да код себе имате било шта од наведеног, они имају право да од вас затраже да покажете садржај торбе или геџета. Такође, забрањен је и извоз скупоценог накита, раскошних тепиха без фискалних рачуна који потврђују да сте ове предмете купили код легалних продаваца, а не "испод тезге".

image