Магазин

Ова јутарња навика може спречити развој појединих врста рака, сматрају стручњаци

У усној дупљи се у сваком тренутку налази велики број бактерија, и док су неке од њих потпуно безопасне, поједине врсте могу бити окидач за развој малигних обољења. До овог закључка дошли су научници који су 15 година истраживали узорке пљувачке пацијената и који су још једном истакли колико је важно правилно одржавати оралну хигијену.
Ова јутарња навика може спречити развој појединих врста рака, сматрају стручњаци© Canva / Prostock-studio

Недавна истраживања показала су да су млађе генерације, а највише миленијалци и припадници генерације Зед, у неупоредиво већем ризику од развоја малигних обољења од старијих поколења. Може ли се ова црна статистика преобратити, а развој канцерогених формација макар делимично превенирати уз помоћ адекватне хигијене? Стручњаци наводе да може.

Рак главе и врата је могуће превенирати

Захваљујући истраживању научника установљено је да одржавање правилне хигијене зуба и усне дупље, које подразумева редовно прање, као и коришћење конца или иригатора, може драстично смањити ризик од развоја малигних тумора главе или врата. На који начин су орална хигијена и малигна обољења повезана објаснили су стручњаци.

Наиме, поједине бактерије које се могу налазити у устима могу позитивно утицати на развој сквамозних ћелија карцинома, због чега се, последично, ризик од развоја малигнитета може повећати чак за 50 процената. "Повезаност микробиома усне дупље са раком главе и врата је много већа него што се раније мислило", навео је аутор студије, Сојанг Квак, за Њујорк Пост.

До шокантног открића научници су дошли темељним истраживањем

До закључка да је недовољна орална хигијена повезана са већим ризиком од развоја малигнитета главе и врата научници су дошли након темељног 15-годишњег истраживања. У њему су они испитали узорке пљувачке великог броја испитаника, при чему је код оних који су током тог временског периода оболели од рака примећено чак 13 врста бактерија које су повезане са канцером.

Да ли су оне главни кривци? Не, нису, исправније би било рећи да су у корелацији са раком. "Сада када смо идентификовали које бактерије доприносе развоју рака, можемо да наставимо даље и истражимо који су то механизми који им омогућавају да утичу на раст малигних ћелија. Тако ћемо установити и који су најбољи начини за спречавање овог обољења", навели су научници.

image