Магазин

Невероватно откриће: У Египту пронађена нетакнута гробница из 20. века пре наше ере

У египатској провинцији Асјут археолози су пронашли гробницу из периода Срењег царства. Ово откриће, које датира из 20. века пре наше ере, научници су описали као јединствену, будући да је података о том раздобљу јако мало, а свако ново откриће пружа нови увид у историју.
Невероватно откриће: У Египту пронађена нетакнута гробница из 20. века пре наше ере© Canva / Photos.com

Откриће древне гробнице догодило се сасвим случајно, када је археолошка мисија сачињена од специјаиста са Универзитета Сохара (Египат) и Универзитета Берлина (Немачка) вршила чишћење неркополе у Асјуту. Гробница се налазила на површини од око 15 метара, сакривена испод већ познатих археолошких локалитета.

Познато је коме припадају посмртни остаци пронађени у гробници

Захваљујући сјајно очуваним остацима, научници су доста брзо дошли до закључка ко је сахрањен у гробници: у питању је ћерка једног од најмоћнијих владара тог региона и временског раздобља и савременица фараона Сенусерта I. Истраживање остатака показало је да се принцеза преминула као јако млада и да није доживела ни 40. годину. Шта ју је довело до смрти још увек није откривено, али стручњаци претпостављају да су фатални исход проузроковале болести које су се развиле услед урођених деформитета стопала.

Поред тела принцезе откривено је још много артефаката

Осим посмртних остатака принцезе из периода Средњег царства, археолози су у мистериозној гробници пронашли и бројне артефакте који сведоче о томе како су Египћани у то време живели. Међу најупечатљивијим предметима су и два саркофага, богато украшена хијероглифима, на којима је описано путовање принцезе у загробни живот и њене наде да ће обрести мир и вечно живети, као и ритуалне чиније које су се користиле за подношење жртава боговима.

Археолози се на овоме неће зауставити

Осим тога, тајанствена гробница била је пуна дрвених статуа на којима су приказана различита божанства, за које археолози верују да су се користиле као талисмани, за заштиту принцезе од нечистих сила. По речима истраживача, ово откриће пружило је јединствену могућност да се боље разумеју обичаји древних Египћана, али и сазна нешто више о болестима тога доба и томе ако су они изгледали. Сада је пред научницима нова мисија: да изуче хијероглифе, анализирају нађене артефакте и реконструишу лик принцезе ир 20. века пре наше ере.

image