Мамути би поново могли ходати Земљом већ 2028. године

Иако потпуно изумрли пре око 4.000 година, мамути би ускоро поново могли ходати нашом планетом, а све захваљујући наичницима који покушавају да уз помоћ најновијих технологија "оживе" њихове гене.

"Ходаће као вунасти мамут, изгледаће тако, звучаће тако и што је најважније од свега - моћи ће да се смести у исти екосистем у коме је својевремено и живео, пре него што је нестао са лица Земље" - речи су научника који даноноћно раде да томе да се прастара врста животиња поново врати у живот. Хоће ли они успети у свом циљу и како уопште намеравају да "преваре" смрт?

Мамути би могли да "оживе" већ у наредне 4 године

"Поставили смо циљ да до краја 2028. године оживимо првог мамута и већ сада смо на добром путу, што је сјајно", навео је Бен Лам, изврши директор компаније која намерава да поново врати у живот давно изумрле припаднике ове врсте. Иако су изумрли пре око 4 хиљаде година, мамути су делили чак 99,5 процената гена са Азијским слоновима - врстом која и данас обитава на Земљи.

Модификацијама у генима и њиховим припајањем здравим матичним ћелијама Азијских слонова, научници верују да би могли да учине оно што до сада нико није ни покушао, а то је да у живот врате врсту која је давно изумрла. "Направићемо слона који је отпоран на хладноћу и који ће у својој основи имати све карактеристике вунастих мамута", оптимистични су научници.

Осим мамута, поново ће оживети и друге изумрле врсте животиња

Будући да за оживљавање мамута треба доста времена, јер је гестацијски период код ових праисторијских животиња трајао 22 месеца, стручњаци ће истовремено радити на томе да и друге изумрле врсте постепено враћају у живот. За поновно појављивање на Земљи Тасманијског тигра, који је нестао почетком 80-их година прошлог века, научницима би требало свега неколико недеља.

Такође, за само месец дана од стварања ембриона, светлост дана поново могла да угледа и птица додо, која је последњи пут у природи виђена 1600-их година. "Како је гестацијски период код ове две врсте знатно краћи него ког мамута, врло вероватно да ће се оне појавити прве", навео је Лам, а пренео Њујорк Пост. 

Због чега је важно да се праисторијским животињама да друга шанса

Стручњаци сматрају да би оживљавање праисторијских врста животиња умногоме допринело побољшању услова живота на Земљи, а конкретно - преобратило процес глобалног загревања и заштитило арктички пермафрост од нестајања. "Ако вратимо вунасте мамуте у живот, вратићемо живот и Земљи", навели су они.

Овако амбициозан пројекат научника наишао је, сасвим очекивано, и на велику дозу отпора, иза кога стоје скептични критичари. Али, визионари који су се ухватили у коштац са овим изазовом не желе да поклекну, већ настоје на томе да што темељније истраже све могућности које биоинжењеринг нуди и упоредо са тиме јавности пруже све релевантне информације о пројекту и његовој будућности.