"Фокус на путу": Колико је коришћење телефона током вожње заправо опасно и како да спречимо незгоду

У оквиру акције "Фокус на путу", коју саобраћајна полиција спроводи између 7. и 13. октобра, контролисаће се употреба мобилних телефона у саобраћају и санкционисати прекршаји. У којој мери коришћење телефона угрожава безбедност на путу, због чега уопште посежемо за њим током вожње и како свако од нас може допринети већој безбедности у саобраћају?

Због само пар секунди коришћења телефона током вожње последице могу бити драматичне и доживотне - од тешких телесних повреда, преко инвалидитета, па све до фаталног исхода. Жртве ове навике нису само возачи, већ и други учесници у саобраћају, укључујући и пешаке, који чак и на тротоару, који је предвиђен за њихово кретање, могу бити "покошени" ако се изгуби контрола над возилом.

Црна статистика забрињава стручњаке

Подаци Агенције за безбедност саобраћаја нису нимало утешни: проценат возача у Србији који крше Закон и непрописно користе мобилне телефоне током вожње креће се и до 10 процената, чиме се озбиљно угрожавају животи свих на друму. Пешаци су тек нешто мало одговорнији по овом питању - око 5 процената њих током преласка улице гледа у телефон или непрописно користи слушалице.

Истраживања стручњака нарочито обесхрабрују: коришћење телефона током вожње повећава ризик од саобраћајне незгоде за 4 до 20 пута, чинећи овај прекршај једним од највећих проблема данашњице, који сваке године однесе на стотине хиљада живота широм света. Ова навика је, према подацима релевантних извора, чак 6 пута ризичнија од вожње у алкохолисаном стању.

Због чега посежемо за телефоном током вожње

Разлога за коришћење мобилних телефона током вожње има много, али ни један није довољно добар да би се ризиковао живот. Осим што возачи мисле да је добијена порука на телефону исувише важна, а позив неодложан, млади често користе телефон током вожње и због ФОМО феномена, односно страха да не пропусте неко дешавање или објаве пријатеља на друштвеним мрежама.

Спроведене анкете показују да возачи често мисле да могу да "мултитаскују", а да то не умањује њихов фокус на пут, као и да се њима сигурно неће десити да изгубе контролу над возилом или изазову саобраћајну незгоду, јер су искусни возачи. Још један разлог који се наводи на порталу Зебра јесте и тај што нам је у вожњи често досадно, па покушавамо време да "убијемо" уз телефон.

Безбедност у саобраћају је одговорност свакога од нас

Питање безбедности у саобраћају требало би да буде одговорност сваког возача и сваког пешака оног момента када крочи на друм, а не нешто чега ћемо се присећати тек онда када у вестима видимо да је још једна особа повређена или настрадала у незгоди. Начина за борбу са овом навиком има неколико, а шта је најбоље за вас - процените сами.

Стручњаци саветују да се приликом уласка у аутомобил телефон пребаци у "aвионски" режим, или макар пребаци у "сајлент мод", како долазеће нотификације не би одвлачиле пажњу, а ако вам је тешко да останете фокусирани, уместо разговора или дописивања пустите музику или аудио-књигу. Ако баш морате да се јавите или прочитате поруку, сачекајте до првог безбедног места за искључење и узмите телефон у руке тек када се зауставите.