Радник музеја бацио у смеће лименке од пива које су биле део изложбе

С времана на време, догађа се да људи помисле да одређене инсталације у музејима нису уметничка дела, па их поједу, орибају, присвоје. Један такав пример долази из Холандије, где је домар бацио празне лименке пива за које се испоставило да су у ствари део поставке.

Домар музеја Лам у холандском граду Лисе, претпоставио је да је уметничко дело "Сва добра времена које смо провели заједно", уметника Александра Лавета заправо смеће и учинило му се да амбалажа треба да иде у канту. Али ако се пажљивије погледају лименке, приметићемо да су у ствари ручно осликане и "требало је много времена и труда за стварање", наводи музеј, а пише Гардијан. 

"Уметничка дела често остављамо на неуобичајеним местима, па отуда и изложба у лифту. Покушавамо да изненадимо посетиоца све време", рекла је Фрукје Бадинг, портпарол музеја.

Кустос Елиса ван ден Берг је зараво приметила да су лименке нестале када се вратила са кратке паузе. Извукла их је из кесе за смеће баш у тренутку када је требало да буду избачене. Истакла је да не осуђују радника, који се тек прикључио колективу и да сматра да је он само радио свој посао.

Наша уметност подстиче посетиоце да свакодневне предмете виде у новом светлу, наглашавају из музеја: "Излагањем уметничких дела на неочекиваним местима, појачавамо ово искуство", каже директор Сиетске ван Зантен.

Није усамљен пример

Инцидент је последњи у низу, а дешавају се с времана на врему у галеријама и музејима. Године 2023. један човек је појео банану која је била залепљена на зид као део инсталације италијанског уметника Мауриција Кателана у галерији у Сеулу.

Скулптура "Кад плафон почне да прокишњава", немачког уметника Мартина Кипенбергера, била је 2011. године позајмљена Музеју Оствал у Дортмунду и слој боје који је требао да представља флеку је заправо орибала радница у музеју.