Прешли сте границу: Колико дуго можете седети у кафићу пре него што почнете да сметате конобарима

Уколико имате могућност да радите на даљину, није искључено да ће локални кафић да постане ваш канцеларијски простор, јер комбинација топлих напитака, пецива, благе акустичне плејлисте и бармена са којим попричате се чини као иделано окружење. Иако вам делује да сте ненаметљиви, у неком тренутку конобари би ипак желели да се спакујете и кренете кући. Па, када треба да одете?

Кафић поред ваше зграде вам се чини као друга кућа, јер неретко у њему проводите добар део радног времена. Док радите свој посао и уживате у кафу или соку, угоститељски радници на то можда гледају другачије.

"Намерно или не, обично заузимате два до четири места у кафићу, у зависности од стола за којим седите. Ако сте сами, радите сами, и заузимате тај сто, то је прилично висока цена за продавца. Још ако останете дуже, то ће утицати на дневни приход вашег локалног кафића", каже бариста Хедер Пери.

Колико дуго је у реду седети у кафићу 

Заправо не постоји само један одговор колико дуго можете да седите у кафићу. Уместо тога, узмите у обзир своје окружење да бисте одлучили да ли претерујете, препоручују конобари.

"Размислите у које доба дана свраћате. Задржати се неколико сати у среду ујутру вероватно није тако страшно као камповање за столом ужурбаног суботњег јутра", наглашава Пери.

Такође треба да узмете у обзир и дизајн, величину и атмосферу простора.

"Отворена шема намештаја, софе и столови су сигнали да сте позвани да останете. Ако има доста расположивих места за седење и столова, не само пар столова и столица, можете се извући дужим боравком", рекла је Каролајн Бел, основач кафеа Grumpy у Њујорку.

Ако сте једина муштерија, конобари обично очекују да ћете се мало задржати. 

"Лично ми не смета да се људи задржавају у кафићу. Сматрам привилегијом што људи желе да се друже у нашем простору и радо сам им домаћин. Ако нема никога у радњи, наравно да желим да неко буде ту. Чак и ако не разговара са конобаром, то мења атмосферу", наглашава Челси Хјуит менаџер ресторана, пише Хафпост.

Некада сигнале да треба да идете дају и гости који чекају да седну: "С друге стране, ако чујете како људи гунђају да немају где да седну, а ви сте неколико сати сакривени за столом за четири особе са једним пићем, узмите то као знак да кренете", истиче Пери.

Свакако да власници и конобари не воле да им се капује у локалима сатима са само једним пићем, као ни да се користе утичнице како бисте напунили телефоне и лаптоп.