И пилетина и ћуретина важе за врло хранљиве и поприлично приуштиве врсте меса, нарочито у односу на друге врсте - цена пилетине варира између 300 и 500 динара за килограм, док је цена ћуретине нешто виша и износи око 600 динара. Али, постоје нијансе када су у питању количине нутријената које пилетина и ћуретина поседују, а које једној од ове две врсте меса дају незнатну предност.
Нијансе су у питању: Поређење нутријената у пилећем и ћурећем месу
У парчету пилећег белог меса без коже (порција од 85 грама) које има 128 калорија садржи се:
- 26 грама протеина
- 2,7 грама масти (од чега 0,8 грама засићених масти)
- 88 милиграма холестерола
- 0.39 милиграма гвожђа
- 0,77 милиграма цинка
- 94 милиграма холина
Истовремено, у порцији ћурећег меса без коже исте величине, које има 125 калорија, налази се:
- 26 грама протеина
- 1,7 грама масти (од чега 0,5 грама засићених масти)
- 68 милиграма холестерола
- 0,6 милиграма гвожђа
- 1,46 милиграма цинка
- 72 милиграма холина
Уколико се посматра бело месо обе врсте, избор је јасан - ћуретина је здравија јер има нижи садржај холестерола и више гвожђа и цинка. Али, уколико се пореди бело и црвено месо, онда би предност у сваком случају требало дати белом месу, које год врсте. Другим речима - пилеће бело месо је здравије од ћурећег црвеног, преноси Њујорк Пост речи стручњака из области нутриционизма.
Које се месо лакше вари - пилеће или ћуреће
Када је реч о дигестивним процесима, пилеће месо ће боље "лећи" вашем стомаку. "Постоји скала усвојивости протеина из меса, а њена идеална вредност је 1 - то значи да намирнице са том или најприближнијом вредношћу пружају све потребне амино киселине потребне за раст и развој. На тој скали пилеће месо има оцену 0,93, док се ћуретина рангира нешто слабије, са оценом 0,91. У овом смислу, пилетина је за нијансу бољи избор него ћуретина", навела је нутрициониста Френсис Лагерман-Рот.