Пилеће или ћуреће - које је месо здравије

Љубитељи меса се куну у пилетину и ћуретину - обе сврсте су врло једноставне за припрему, лако се комбинују са другим намирницама, немају пуно масноћа, а уједно су и доста хранљиве. Ипак, које је месо боље за нас - пилеће или ћуреће?

И пилетина и ћуретина важе за врло хранљиве и поприлично приуштиве врсте меса, нарочито у односу на друге врсте - цена пилетине варира између 300 и 500 динара за килограм, док је цена ћуретине нешто виша и износи око 600 динара. Али, постоје нијансе када су у питању количине нутријената које пилетина и ћуретина поседују, а које једној од ове две врсте меса дају незнатну предност.

Нијансе су у питању: Поређење нутријената у пилећем и ћурећем месу

У парчету пилећег белог меса без коже (порција од 85 грама) које има 128 калорија садржи се:

Истовремено, у порцији ћурећег меса без коже исте величине, које има 125 калорија, налази се:

Уколико се посматра бело месо обе врсте, избор је јасан - ћуретина је здравија јер има нижи садржај холестерола и више гвожђа и цинка. Али, уколико се пореди бело и црвено месо, онда би предност у сваком случају требало дати белом месу, које год врсте. Другим речима - пилеће бело месо је здравије од ћурећег црвеног, преноси Њујорк Пост речи стручњака из области нутриционизма. 

Које се месо лакше вари - пилеће или ћуреће

Када је реч о дигестивним процесима, пилеће месо ће боље "лећи" вашем стомаку. "Постоји скала усвојивости протеина из меса, а њена идеална вредност је 1 - то значи да намирнице са том или најприближнијом вредношћу пружају све потребне амино киселине потребне за раст и развој. На тој скали пилеће месо има оцену 0,93, док се ћуретина рангира нешто слабије, са оценом 0,91. У овом смислу, пилетина је за нијансу бољи избор него ћуретина", навела је нутрициониста Френсис Лагерман-Рот.