Магазин

Ипак је до генетике: Посебни "гени за мршавост" могу дуплирати губитак килограма, каже наука

Понекад се чини као да неки људи могу лако да смршају, скоро без икаквог труда, док други морају да дају све од себе - али и даље немају резултата. Ако све радите како треба, а не видите помак који желите, испоставља се да ипак можете да "окривите" нешто изван ваше контроле - своју генетику. Шта је оно што некима недостаје у генима да би лакше смршали?
Ипак је до генетике: Посебни "гени за мршавост" могу дуплирати губитак килограма, каже наука© Freepik/Freepik

За успешно мршављење велику улогу не играју само исхрана, дисциплина и вежбање, већ и наша генетика. Тачније, оно што може бити пресудно је да ли поседујете одређену комбинацију "гена за мршављење". Откривено је да ови гени могу помоћи људима да двоструко више смршају од оних који их немају, чак и када не постоје велике промене у животном стилу.

Студија у којој је ово откривено је пратила око 40 људи, старости између 20 и 40 година, који су прошли ДНК тест. Добили су упутства да наставе са својом нормалном исхраном, да трче по пола сата три пута недељно и да не раде никакве друге тренинге.

Измерени су пре и после студије и утврђено је да су они који су поседовали одређен склоп од 14 гена,  највише смршали током осам недеља трајања студије - људи са највише генетских маркера изгубили су до 5 килограма током студије, а људи без њих су у просеку изгубили 2 килограма.

Чини се да је најважнији ген био PPARGC1A, који кодира PGC-1-a, то јест протеин који помаже у регулисању метаболизма. Овај ген је одговоран за скоро две трећине изгубљене тежине и био је присутан код учесника који су изгубили највише килограма, рекли су истраживачи.

Ипак, не губите наду: Упркос резултатима, научници сматрају да су фактори начина живота и исхрана и даље одлучујући фактори за мршављење.

"Ова студија је истакла неке важне гене повезане са скидањем килограма, али је важно имати у виду да гени неће учинити ништа без промене начина живота, исхране и вежбања, јер је све међусобно повезано", рекао је аутор студије др Хенри Чанг.

"Без тога неће достићи свој прави потенцијал и онда није важно које гене имате. Осим што могу допринети мршављењу, вежбе имају толико предности, као што је побољшање менталног здравља и кардиоваскуларне кондиције, тако да бих саветовао свима да наставе да тренирају чак и ако не виде разлику на ваги."

Аутор се нада да ће истраживање омогућити људима да боље прилагоде здравствене потребе. "Ако можемо боље да разумемо нечији специфични генетски профил, надамо се да ће то довести до бољих и успешнијих интервенција за побољшање здравствених исхода", додао је, преноси "Дејли мејл".

"С обзиром да је гојазност све већи изазов за друштво, свеобухватно знање о томе како гени утичу на реакције тела на вежбање би заувек променило индивидуализацију и ефикасност програма вежбања."

Претходна истраживања су показала да неки људи који имају тенденцију да нагомилају килограме такође могу окривити своје гене. Пре отприлике две деценије, научници су открили одређени ген који шаље сигнале сензорима апетита у мозгу, указујући на то колико масти имамо ускладиштено.

Када овај ген не функционише како треба, наш мозак мисли да имамо мање залихе масти од нас, сигнализирајући да гладујемо и да морамо да једемо. Али и у овом случају, гени јесу важан фактор, али не морају бити пресудни.

image